Evenimente

Prima zi de festival - evenimente

12:00 TMMVS Foaier - Invasion of the off. Vernisaj. Instalație fotografică, Mihai Nistor, artist vizual, Suceava

Instalația fotografică Invasion of the off realizată de Mihai Nistor este inspirată de afișajul din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Avignon-secțiunea OFF, considerat unul dintre cele mai importante și mai vizibile evenimente contemporane dedicate artelor spectacolului din lume.
„Conceptul expoziției pleacă de la efemeritatea fenomenului teatral și chestionează în același timp și fenomenul afișelor din cadrul festivalului de teatru de la Avignon. Expoziția este rezultatul unei luni în care m-am lovit constant de promovarea aproape agresivă a spectacolelor din OFF.” - Mihai Nistor

Cine merge la Avignon în perioada Festivalului descoperă un oraş invadat şi asediat de multitudinea de afişe. Mii de imagini și cuvinte răsar brusc peste oraş, pe clădiri sau pe arbori, pe balcoane, pe mobilierul urban și pe străzi. Această explozie de culori și titluri şi diversitatea modelelor grafice atât de atrăgătoare ne încarcă din plin cu sentimentul de sărbătoare culturală. Unele sunt interesante, altele mai puțin reușite, dar toate afișele încearcă să atragă privirile spectatorilor şi să le stimuleze dorința pentru teatru.

Cu o diplomă de licență și master în Fotografie, Video și Procesarea computerizată a imaginii, Mihai Nistor este preocupat de fotografie și video art și a participat cu expoziții personale și de grup la renumite festivaluri în țară și străinătate cum ar fi: Spaces in Between, Air Pécsbagota, Pécsbagota – Ungaria 2016 sau The Bittersweet Legacy of Communism, QuartAir Collective, Haga, Olanda 2015.

Mihai Nistor a realizat video designul pentru numeroase spectacole dintre care menționăm: „Livada”, regia Slava Sambriș, și „MÜNCHAUSEN” regia Ovidiu Caița, spectacole cu care Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava a participat la Festivalul Național de Teatru în 2022 și 2023.

Mihai Nistor este și directorul de imagine al filmului de lungmetraj „Principiul incertitudinii”, regia Sebastian Bădărău, iar cu fiecare proiect nou realizat își atinge scopul și promite performanță în domeniul pe care și l-a ales.

Anul acesta, Mihai Nistor este nominalizat la Gala UNITER la secțiunea „Cel mai bun video design”, pentru video-proiecţiile, filmările și mappingul din spectacolul „Antologia dispariţiei”, scenariul, regia, universul sonor, filmările Radu Afrim, montat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024


12:30 TMMVS Foaier - Expoziție de bijuterii de autor ATELIER7, Andrei Stoica

„Se zice că există anumite cifre magice sau cifre care simbolizează echilibrul și perfectiunea. În 2017 a început pentru mine o poveste care se leagă de cifra 7, cifra norocoasă pentru mine. Într-un balcon de apartament, fără experiență și fără scule, dar cu dorința de a crea o bijuterie așa cum o aveam eu în cap, dar nu o găseam nicăieri. Un prim pas către ceea ce aveam să numesc mai târziu Atelier 7.

În mare parte autodidact, dar și ghidat pe parcurs de unii meșteșugari cum ar fi meșterul Radu Ion Nevers, am reușit sa îmi fac un loc în care pot încerca, pot greși și pot reuși să creez bijuterii, obiecte cu valoare artistică așa cum îmi place să cred. Imi imaginez că arta bijuteriilor seamănă puțin cu teatrul. Cum și spectacolele de teatru încep cu o scenă goală în care se tot adaugă elemente, se șlefuiesc personaje, se prelucrează o poveste, așa și dintr-o bucată de material, după tăiere, prelucrare și șlefuire poate ieși o operă de artă sau măcar ceva ce e unic și aduce puțin frumos în lumea asta. Și iată că după 7 ani de la momentul din acel balcon, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” îmi este gazdă pentru prima expoziție a Atelierului 7, atelierul meu de bijuterii, locul meu de joacă și de bucurie.” Andrei Stoica


16:00 TMMVS Spațiul Expozițional - Atelier de teatru pentru copii și adolescenți, Școala de teatru DreamBoutique București și TMMVS

Școala de teatru pentru copii și adolescenți DreamBoutique își propune să contribuie la dezvoltarea armonioasă a viitoarelor generații de oameni, sprijinind progresul tinerei generații, atât în plan artistic, educațional, cultural, cât și uman. DreamBoutique a răspuns afirmativ și anul acesta invitației lansate de către Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava de a fi partener de joacă pentru copiii și adolescenții suceveni. Astfel, în cadrul Festivalului Internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec” ediția a VIII-a – „Teatrul, diplomație culturală”, școala noastră va oferi 5 ateliere de teatru gratuite, dedicate tinerilor comunității sucevene.

Tema pe care o vom aborda anul acesta este „Ce-ar fi să fim de acord?”, iar workshop-urile vor cuprinde exerciții de improvizație menite să dezvolte capacitatea participanților de a colabora în cadrul unei echipe. Și pentru că ne place să începem lucrul pornind de la o poveste frumoasă, de data aceasta atelierele vor fi susținute alături de noua noastră colegă, Narcisa Marian, despre care se știe deja că este motorul creării celor mai frumoase povești. Atelierele de teatru


17:00 Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor - Păpuși uriașe. Spectacol stradal, Compania de Dans și Entertainment The Sky Iași

Păpușile uriașe sunt în permanență atracția publicului, atât copiii cât și adulții sunt încântați de frumusețea și de mărimea lor. La fiecare eveniment la care au fost prezente păpușile uriașe au impresionat prin personajele vii, pline de culoare și poveste pe care le imaginează și prin flexibilitatea de mânuire a artiștilor păpușari.
Soarele și Luna, personaje gigantice, mânuite de artiștii de la Compania de dans și Entertainment The Sky din Iași, sunt celebre și îndrăgite de întreaga lume și își vor spune magica poveste de la înălţime, defilând pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.


18:00 Cetatea de Scaun a Sucevei - CT PROJECT - Passengers. Concert Tibor Cári, Timișoara

Passengers - Un concert cu intersecție efervescentă de ritmuri și armonii, o fuziune a groove-urilor moderne cu instrumentele electronice, clasice și tradiționale. O muzică inspirată din muzicile popoarelor balcanice și nu numai. CT Project –  este un concert de world music cu abordare personală a compozitorului Tibor Cári.

Compozitor și pianist apreciat Tibor Cári este inițiatorul unor dintre cele mai interesante proiecte artistice pe scenă, iar formula acestor evenimente este, neîndoielnic, unică în peisajul muzical autohton. Laureat al premiilor UNITER în 2013, compozitorul promovează muzica live în spectacolele de teatru încă din 2005 iar muzica sa a fost prezentată atât la festivaluri de teatru, cât şi la evenimente culturale din țară și în străinătate.

De-a lungul anilor, a colaborat cu regizori celebri precum: Victor Ioan Frunză sau Alexander Hausvater, Sebestyen Aba sau Ada Lupu, Horváth Csaba sau Lászlo Sándor, Urbán András sau Peter Schneider, Nicolae Constantin Tănase sau Dragoș Alexandru Moșoiu.

Anul acesta, Tibor Cári este din nou nominalizat la Gala UNITER, pentru muzica originală din spectacolul „Lumânările dreptăţii” de Csaba Székely, regizat de Aba Sebestyén.

Componența orchestrei:
Cári Tibor - keyboard, electronics, composer,
Koszorus Krisztina - voice, violin
Magyari Etelka – voice, Vajda Boróka - voice
Borbély B. Emilia – voice, Kiss Attila - Bass Guitar - voice
Szabó J. Attila – cello, Kostyák Márton - contrabass
Fülöp Alajos – violin, Láposi István – trombone
Makkai István - sax , clarinets, Szász Csaba - guitar
Ercsei Frenkie - drum

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava