Events

A OPTA ZI DE FESTIVAL

Cu ocazia deplasării în județul Suceava, Excelența Sa, doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței la București, a primit din partea Primăriei municipiului titlul de Cetățean de Onoare al Sucevei. Evenimentul a avut loc vineri, 27 mai, la ora 13.00, în sala Teatrului Municipal „Matei Vișniec”

27 mai, de la ora 14:00, deschidem porțile celor mai mici iubitori de teatru au fost așteptați la spectacolul Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, de Matei Vișniec, regia Radu Ghilaș pus în scenă de Teatrul Muzical Dramatic „Olga Kobileanska” Cernăuți, Ucraina.

Vestea bună este că pentru spectacolul Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, copiii refugiaților ucraineni au beneficiat de acces GRATUIT în limita locurilor disponibile. Spectacolul este în limba ucraineană, subtitrat în limba română.

În foaierul teatrului a fost amenajat un stand de carte de la Librăria Cărturești de unde spectatorii au putut achiziționa cărți pentru copii scrise Matei Vișniec, inclusiv Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele.

Istoria cu care începe această poveste s-ar părea că o cunosc toți, pentru că cine nu iubește iarna să facă oameni de zăpadă. Găsești un morcov, scoți din cuptor doi cărbuni stinși și… Dar, spre deosebire de ceea ce se întâmplă de obicei cu toți omuleții de zăpadă, al nostru prinde viață și, aflând că pericolul pentru existența sa vinde de la Soare, el se avântă îndrăzneț în călătorii îndepărtate ca să-l cunoască îndeaproape. În drumul său spre Soare întâlnește o rândunică, o cioară, un iepure, un lup, o veveriță…

Dar iată cum s-a terminat această istorie neverosimilă veți putea afla la spectacolul teatrului la care vă invităm cu toții – și copii, și părinți.

Autorul spectacolului: Matei Vișniec

Regia: Radu Ghilaș

Scenografia: Sebastian Rațiu

Coregrafia: Maria Țâba-Bojescu

Compozitor: Vladimir Șnaider

Maestru de cor: Oxana Roșca

Light design: Oleksandr Bableniuk

Distribuția: Mariana Timcișin, Xenia Korol, Ana-Maria Koltun, Victor Baranovski, Olga Kulcițka-Dudka, Petro Meghera, artista emerită a Ucrainei Cristina Zborliukova, Andrei Toporivski, Cristina Paser, Natalia Homeniuk, Victoria Prihodko; copii: Natalia Roșca, Avrora Ciutceva, Ana Vorobiova

Al treilea eveniment al zilei de 27 mai a fost Dezbaterea dintre Neda Nejdana și Matei Vișniec, Solidaritate cu Ucraina agresată - rezistența arttiștilor ce a avut loc la Auditorium „Joseph Schmidt” – Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, de la ora 15:00.

Neda Nejdana s-a născut în 1971 à Kramatorsk, în sud-estul Ucrainei, şi trăieşte (în timpuri normale) la Kiev. Ea a studiat, printre altele, filologia franceză, a avut o activitate de critic de teatru, iar din anul 2000 a colaborat cu un centru specializat în dramaturgia contemporană.

Neda Nejdana a scris în jur de 30 de piese şi este considerată unul dintre cei mai importanţi autori dramatici în Ucraina. În paralel ea a scris şi poezie şi studii de artă. Piesele sale sunt traduse în peste zece limbi, au fost jucate în numeroase oraşe din Ucraina precum şi în străinătate. În Franţa piesele sale, printre care Maidan Inferno, sunt publicate de Editura Espace d'un Instant.

Ea a tradus în ucraineană peste 20 de piese din limba franceză, rusă şi belarusă.

După atacul lansat de Rusia pe 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, Neda Nejdana s-a refugiat la Cernăuţi, unde, în prezent colaborează cu Teatrul Olga Kobîleanska.

De la ora 20:00, ziua s-a încheiat cu un show de excepție: Frânturi - Performance pictură live-dans cu Sebastian Rațiu și Alexandra Vieru.

Sebastian Rațiu este absolvent al Academiei de Artă „George Enescu" din Iași, specializarea grafică. Cunoscut artist vizual în țară și străinătate, participă la numeroase expoziții de grup dar și personale: „GRAFEMINISTIC", „ÎNTRE SACRU ȘI PROFAN", „RE/VIEWS" (Polonia).

Colaborează cu Teatrul Municipal „Matei Vișniec" din Suceava semnând scenografia, light designul sau costumele la spectacolele „RINOCERII", „PORTRETUL", „PISICI 2", „TITANICUL", „MUNCHAUSEN".

Sebastian Rațiu explorează orice formă de artă plastică, decorativă precum și scenografia sau performance-ul.

"FRÂNTURI" este un concept vizual de improvizație a picturii live cu dansul contemporan și muzica.

Alexandra Vieru este regizor de teatru și performer, lucrător cultural și pedagog teatral pentru copii și adolescenți. A studiat baletul clasic și arta actorului la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” Iași, iar regia la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, finalizându-și cursurile de licență în anul 2017. A lucrat ca asistent de regie și regizor atât în zona teatrului de stat cât și în cea independentă. Concomitent cu studiile teatrale, Alexandra, și-a păstrat curiozitatea pentru coregrafie, participând la workshop-uri și tabere de dezvoltare coregrafică.

Pictură live - Sebastian Rațiu

Dans - Alexandra Vieru

Sound design - Claudiu Urse

 


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre