Events

FIZTMV 18 MAI - Spectacole

Ora 11:00 - MICUL PRINȚ
Adaptare de Sorina Băleanu după Antoine de Saint-Exupery
Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani

Regia: Sorina Băleanu
Scenografia, videomapping şi ecleraj: Gelu Rîşca
Coregrafia şi efecte sonore: Victoria Bucun

Distribuţia:
Prințul - Adelina Cojocariu, Aviatorul - Cosmin Tanasă, Floarea - Oana Asofiei, Regele - Andrei lurescu, Omul de afaceri - Andrei Bordianu, Lampagiul - Pavel Petraşi, Vulpea - Renata Voloşcu, Naratorul - Marius Rusu

,,Spectacolul „Micul Prinţ" este călătoria fiecăruia prin <univers>, în căutarea unor suflete, a unor prieteni care simt şi gândesc la fel ca noi. O călătorie în trecut pentru regăsirea copilului din noi şi pentru şansa de a ne aminti că <toţi adulţii au fost şi ei cândva copii>, dar au uitat asta, aşa că acum se comportă ciudat. Iar pentru copii este foarte obositor să le tot explice adulţilor cum funcţionează viaţa.
„Micul Prinţ" este un spectacol de animaţie fără păpuşi, care se adresează copiilor peste 6 ani, dar şi tinerilor (nu-i exclude pe părinţii acestora)." Sorina Băleanu - regizor artistic.

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

 

Ora 16:30 - PERIPEȚIILE BRAVULUI SOLDAT SVEJK, de Jaroslav Hasek
Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” Petroșani, la USV Auditorium Joseph Schmidt

Regia și scenografia: Sorin Militaru

Distribuția: Mihai Alexandru

„Prostia” ca armă anti-sistem Soldatul Švejk este unul din personajele iconice ale literaturii europene din ultima sută de ani. Cele trei romane care îl au drept erou principal, publicate de Jaroslav Hašek între 1921-1923 (dintr-un total de șase proiectate), pot fi citite cu plăcere de oricine, de la elevi de gimnaziu la experți în geo-politică.
Asta pentru că autorul a gândit un personaj care poate fi văzut și ca un fel de clovn simpatic, capabil de gaguri amuzante precum protagoniștii filmelor mute, dar și ca un inamic al sistemului, pe care-l subminează din interior cu mijloace neconvenționale, ca „prostia” pe care o mimează perfect și duce la consecințe grave pentru armata din care face parte. Peripețiile lui Švejk sunt arhicunoscute: el se bagă în toate situațiile periculoase cu o seninătate de idiot și scapă cu bine din toate, sfidând moartea, superiorii ierarhici, ba chiar și pe drăguțul de împărat.

Romanele lui Hašek sunt o frescă a Europei Centrale în vremea Primului Război Mondial, cu toate convulsiile sociale și politice care au dus la dispariția Imperiului Austro-Ungar (din armata căruia a făcut parte chiar și autorul ceh), cu toate popoarele componente răzvrătite împotriva curții de la Viena și a aristocrației budapestane. Or, chiar dacă blândul ceh Švejk pare cam sărac cu duhul, el nu poate fi absolvit de suspiciunea că e un agent anti-sistem. Farmecul său, însă, se află în felul iscusit în care disimulează naivitatea și gonflează exploziv boroboațele pe care le face.
Așa cum demonstrează și spectacolul de față!

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

Ora 18:00 - LA CÂȚIVA OAMENI DISTANȚĂ DE TINE, de Dan Coman
Teatrul Național „I. L. Caragiale” București

Regia: Radu Afrim
Univers sonor: Radu Afrim
Scenografia: Sabina și Bianca Veșteman
Coregrafia: Flavia Giurgiu
Concept lumini: George Jipa

Distribuția:

Story 1

Marius Manole – Victor
Natalia Călin – Mama
Flavia Giurgiu – Eliana
Marius Bodochi – Isidor
Ștefan Iancu – Christopher
Mirela Oprișor – Coralia/ Camerista
Marius Manole/ Flavia Giurgiu – Babă 1/ 2

Story 2

Marius Bodochi – Tatăl
Mirela Oprișor – Mama
Ștefan Iancu – Jimmy
Marius Manole – Frau Klara

Un spectacol despre apropierea dintre oameni.
Despre distanțele dintre noi care cresc și descresc odată cu fiecare alegere, cu fiecare vis, cu fiecare nouă întâlnire.
Un spectacol despre relațiile dintre părinți și copii, aflate în permanentă schimbare.
Un spectacol care radiografiază una dintre cele mai dureroase realități ale zilelor noastre: migrația.
Un spectacol care vorbește despre plecările la muncă în străinătate și despre dezechilibrele pe care acestea pot să le provoace.
Despre adevăr și minciună, despre singurătate și dragoste. Și despre cum toate acestea se află la doar câțiva oameni distanță de tine.

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

Ora 21:00 PROȘTII SUB CLAR DE LUNĂ, de Teodor Mazilu
Teatrul „Alexandru Davila” Pitești

Regia: Felix Alexa
Scenografia: Maria Miu
Light design:Felix Alexa

Distribuția:
Gogu – Adrian Titieni, Clementina – Ramona Olteanu, Ortansa – Ada Dumitru, Mama Ortensei – Mirela Popescu, Tatăl Ortensei – Cătălin Mirea, Emilian – Gogu Preda, Un chelner – Adrian Duță

Spectacolul este unul savuros, cu dese schimbări de situație, actorii fiind aleși perfect pe tipologia personajelor lui Mazilu. Personajele etalează în mod clar atitudini din sfera socialului prezent. Situațiile sunt exploatate în funcție de interesul de moment, corupția macină sistemul fiscal până într-acolo încât, pentru a ajunge la îndeplinirea unui obiectiv, se ajunge la șantaj. Pentru niciunul dintre personajele principale nu există un etalon al valorii, ci doar un comportament bazat pe modele luate din lumea prezentă, pur comercială, în care, fără riscul de a greși, putem spune că nu există valori. În ideea de a fi ceea ce nu sunt, personajele își aplică, fiecare într-un stil propriu, o mască ce nu poate acoperi nicidecum caracterul infect și bazat pe interesul de moment al fiecăruia, indiferent de cadavrele pe care se calcă...

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre