• Home
  • Events
  • Întâlnire cu Mihai Măniuțiu şi cărţile sale

Events

Întâlnire cu Mihai Măniuțiu şi cărţile sale

Întâlnire cu Mihai Măniuțiu şi cărţile sale

Sâmbătă, 18 mai 2019, la ora 15:30, în Spațiul Expoziţional TMMVS are loc:

ÎNTÂLNIRE CU MIHAI MĂNIUȚIU ȘI CĂRȚILE SALE

Regizor de teatru, scriitor şi eseist, Mihai Măniuțiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti în 1978. A montat în teatre importante din România şi din străinătate (Belgia, Marea Britanie, Turcia, SUA), creaţiile sale primind numeroase premii pentru cea mai bună regie, originalitate şi cel mai bun spectacol al anului.

Pentru prima dată publicul din Suceava se va întâlni cu renumitul Mihai Măniuțiu și cărțile sale în cadrul lansării de carte, care va avea loc sâmbătă 18 mai, la ora 15.30.

În prezent, Dl. Măniuțiu este director al Teatrului Naţional din Cluj, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj și distinguished professor la University of California, Irvine.
A realizat peste cincizeci de spectacole, multe dintre ele premiate, printre care: Oedip salvat de Radu Stanca, Cu ușile închise de Jean-Paul Sartre, Afară în fața ușii de Wolfgang Borchert, Antigona de Sofocle, Lecția de Eugen Ionesco, Săptămâna luminată de Mihail Săulescu, Caligula de Albert Camus, Richard al III-lea (nominalizat pentru cel mai bun spectacol în turneu în Marea Britanie în 1994), Richard II de W. Shakespeare, Exact în același timp de Gellu Naum, Experimentul Iov, după Cartea lui Iov, Tragica istorie a doctorului Faust, după Christopher Marlowe, Alcesta de Euripide, 16 lecții despre dezastrele amorului carnal după Cântarea cântărilor, un spectacol de Mihai Măniuțiu, Bacantele de Euripide, Electra după Eschilși Euripide.
Spectacolele sale au fost în turnee naționale și internaționale în Marea Britanie, Belgia, Franța, Canada, Egipt, Austria, Ungaria, Finlanda, Iugoslavia și Brazilia.
Ca scriitor, a publicat trei volume de poeme: În Balkanya, eu şi ceilalţi demoni, Până una-alta, Vertij şi mai multe volume de povestiri cu tentă onirică şi fantastică: Un zeu aproape muritor(1982), Istorii pe care n-am să le scriu(1998), Omphalos(2001).

În anul 2004, i-a apărut romanul Memoriile hingherului, iar în 2011 volumul de povestiri Opiniile unui călător nedemn de încredere. Dintre eseurile sale teatrale amintim: Redescoperirea actorului, Cercul de aur şi Despre mască şi iluzie.

Creaţiei sale literare şi teatrale i-au fost dedicate volumul Dansând pe ruine de Dan C. Mihăilescu (2006), cartea de comentarii critice semnată de Mircea Morariu –Mihai Măniuţiu. Ipostaze esenţiale(2008) – şi trei albume monografice:Trilogia Dublului(1997), Măniuțiu. Imagini de spectacol de Cipriana Petre-Mateescu (2002),Mihai Măniuţiu. Spaţiul cameleonic de Cristina Modreanu (2010)


Zilele Teatrului Matei Vișniec 2019
Foto cu Mihai Măniuțiu: Nicu Cherciu


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre