• Home
  • News
  • Debut spectaculos al Teatrului „Matei Vişniec”, cu o piesă de nivel european

News

Debut spectaculos al Teatrului „Matei Vişniec”, cu o piesă de nivel european

Suceava are din nou teatru. Nu unul oarecare, ci un teatru de nivel european, conectat la cele mai noi curente mondiale, la cerinţele şi necesităţile dramaturgiei moderne. Asta a dovedit-o Teatrul „Matei Vişniec” Suceava cu prima producţie proprie – spectacolul „Tigrul din oraşul nostru”, după un text de Gianina Cărbunariu, în regia lui Bobi Pricop, scenografia fiind asigurată de Adrian Damian, ambii bucurându-se de o largă apreciere la nivel naţional.

Avanpremiera spectacolului a avut loc joi, 8 decembrie, de la ora 19.00, iar premiera – vineri, 9 decembrie, de la aceeaşi oră, dar în prezenţa autoarei şi a zeci de invitaţi din ţară – critici de teatru, dramaturgi, teatrologi şi selecţioneri ai festivalurilor de teatru.

A fost mai mult decât o simplă premieră. „Tigrul din oraşul nostru” s-a dovedit a fi o triplă premieră, dacă nu chiar una cvadruplă. Asta deoarece prima producţie a nou-înfiinţatului teatru sucevean a fost şi prima punere în scenă în România a textului Gianinei Cărbunariu, până acum fiind jucată doar peste hotare, dar şi prima reprezentaţie de teatru din ţară care foloseşte tehnici ultramoderne de punere în scenă, îmbinând virtualul cu imaginarul şi jocul actoricesc.

Mai mult, prima reprezentaţie a nou-înfiinţatului teatru sucevean a avut loc chiar în ziua când s-au împlinit 32 de ani de la primul spectacol al trupei de teatru înfiinţată în Epoca de Aur, după cum a remarcat directorul acestei instituţii culturale, Carmen Veronica Steiciuc, care şi-a exprimat bucuria că Suceava are din nou teatru, ceea ce reprezintă un mare plus nu doar pentru municipiu, ci pentru întregul judeţ.

Cu 32 de ani înainte, pe 8 decembrie 1984, primul teatru profesionist înfiinţat la Suceava a avut prima sa reprezentaţie cu piesa „Cabana”, de Mircea Radu Iacoban.

Pe 9 decembrie 1984, evenimentul a fost descris în presa vremii ca fiind „Materializarea unui act de importanţă naţională”. Acum, pe 9 decembrie 2016, a avut loc premiera oficială a spectacolului, cu sala plină de lume venită nu doar din întregul judeţ, ci chiar din întreaga ţară, pentru a asista la renaşterea teatrului sucevean, după 27 de ani de inexistenţă.

 

Oglinda diformă a realităţii

Piesa de debut a teatrului sucevean este şocant de tristă şi de adevărată. În spatele replicilor care te fac să zâmbeşti, dulce şi amar, deopotrivă, se ascunde o realitate tristă, care te bântuie încă multă vreme după ce ai părăsit sala. Mare parte din noi ne regăsim parţial în personajele piesei sau recunoaştem în ele  persoane care fac parte din viaţa de zi cu zi, ne-am confruntat cu situaţii asemănătoare. Tigrul din oraşul nostru face parte din viaţa noastră.

„Povestea pe care o imaginează Gianina Cărbunariu este simplă, dar are ceva din complexitatea miturilor moderne. Un animal, o <tigresă>, evadează dintr-o grădină zoologică, iar periplul ei ca fiinţă liberă ne este povestit de tot felul de martori oculari, inclusiv de câteva păsări şi de câteva animale. Pornind de la această aventură sinonimă cu descoperirea libertăţii (care se termină prost întrucât tigresa este împuşcată până la urmă pe străzile oraşului de forţele de ordine), Gianina Cărbunariu realizează, cu har ludic şi cu elemente de fabulă filozofică, un fel de radiografie socială a unei întregi comunităţi”, spune maestrul Matei Vişniec, cel care a acceptat să împrumute numele său noului teatru sucevean, despre “Tigrul din oraşul nostru”. De altfel, piesa a fost aleasă pentru debut la recomandarea sa.

Actorii care dau viaţă numeroaselor personaje care se perindă prin decorul virtual şi multidimensional, care îmbină teatrul cu cinematografia, într-o simbioză impresionantă, sunt Cătălin Mîndru, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc şi Diana Lazăr, care au demonstrat că au talent cu carul, iar în spatele tinereţii şi frumuseţii lor se ascunde foarte multă experienţă – de viaţă şi de teatru.

Cosmin ROMEGA

Monitorul de Suceava


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre