• Home
  • News
  • Irina Nechit despre spectacolele „Întoarcerea acasă” și „O noapte furtunoasă” Festivalul Unire prin cultură, găzduit de Satiricus

News

Irina Nechit despre spectacolele „Întoarcerea acasă” și „O noapte furtunoasă” Festivalul Unire prin cultură, găzduit de Satiricus

Irina Nechit despre spectacolele „Întoarcerea acasă” și „O noapte furtunoasă” Festivalul Unire prin cultură, găzduit de Satiricus

Tulburător e puțin spus... Spectacolul „Întoarcerea acasă” adus de la Suceava te ogligă să asculți vorbele, urletele celor pieriți în războaie, iar primul gând care îți vine e să fugi din sală, mai departe de duhul Morții, totuși, te ține textul, de o forță și sensibilitate copleșitoare, te ține imaginea, coloana sonoră, te țin actorii, total implicați în cele povestite, reprezentate, sugerate, trăite pe scenă, te ține întregul spectacol - regie, Botond Nagy - amintindu-ți că lumea este, iarăși, pe marginea prăpastiei. Pornind de la un text al lui Matei Vișniec, „Recviem”, scris cu 20 de ani în urmă, spectacolul „Întoarcerea acasă” a fost montat la Teatrul Minicipal „M. Vișniec” de la Suceava în primăvara lui 2022. Această producție e un răspuns al artiștilor la amenințarea unui nou război mondial. Pe scenă vorbesc cei care constituie carnea de tun, cei trimiși să lupte, cei care au gloanțe în cap, în corpuri și au rămas să zacă pe câmpuri și vor să se întoarcă acasă.

Spectacolul ne aplică lovituri, prin imaginarul său suprarealist care se dovedește a fi cât se poate de realist, ne izbește în față, spunându-ne să nu uităm ce se întâmplă foarte aproape de noi, să nu-i uităm pe cei care se prăpădesc într-o conflagrație pornită de maeștri ai morții, înrudiți cu Stalin. Foarte actual, dar înainte de toate onest, direct, construit cu migală și dintr-un acut simț al responsabilității, acest spectacol ne mai spune să fim atenți la lecțiile istoriei, să nu le ignorăm.

Admirabilă, echpa de producție - Scenografia: Andreea Săndulescu, Muzica Originală & Sound Design: Claudiu Urse, dramaturgia: Ághes Kali, Light & Video Design: Cristian Niculescu, Coregrafia: George Pop. Din distribuție fac parte Bogdan Amurăriței, Răzvan Bănuț, Horia Butnaru, Cristina Florea, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Alexandru Marin, Cătălin Ștefan Mîndru, Clara Popadi.

E un privilegiu pentru publicul de la Chișinău că au putut vedea, astăzi, un spectacol atât de puternic, o elegie și o satiră, un manifest anti-război, care se încheie cu un cântec de leagăn pentru cei adormiți.

A doua zi, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” de la Suceava va prezenta, în cadrul festivalului Unire prin Cultură, „O noapte furtunoasă”.

 

Încă „O noapte furtunoasă”? Da, dar deloc nostalgică pentru vremuri apuse, deloc prăfuită, deloc obosită, dimpotrivă, una debordând de energie, vitalitate, ambiție, una (re)creată cu inteligență și forțe proaspete.

Textul lui Caragiale nu a fost schimbat, ambianța din comedie nu a fost „actualizată”, dar cele ce se întâmplă pe scenă parcă au loc în prezent, decorul și costumele „de epocă” nu ne trimit în trecut, ci îți dau senzația că azi e furtună în mințile, în pasiunile, în comportamentul personajelor. Producție recentă a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” de la Suceava, „O noapte furtunoasă” în regia lui Mădălin Hîncu parcă ar dori să-i spună omului grăbit din ziua de azi cât e de frumoasă o comedie clasică, cât de spectaculoase rămân încurcăturile sentimentale și ce premoniții conține această piesă, în plan politic. Impresionează viteza (iată un element modern), atât în derularea subiectului, cât și viteza rostirii (savuros, accentul bucovinean), dar totul e clar, răspicat, fără poticneli și derapaje. Ingenioasă, remarcabilă scena cu împărțirea colacului, în final - uimitor de simplă, dar foarte sugestivă.

Din echipa de producție mai fac parte Răzvan Bordoș (scenografie), Costi Baciu (light design), Sebastian Rațiu (grafică).

Felicitări și aplauze pentru toți actorii din distribuție: Cătălin Ștefan Mîndru, Alexandru Marin, Clara Popadiuc, Cristina Florea, Horia Butnaru, Delu Lucaci, Răzvan Bănuț, Diana Lazăr, Bogdan Amurăriței.

Acești actori de la teatrul sucevean sunt tineri, foarte talentați, cu școli (facultăți, masterate) bune și fiecare își pune amprenta individuală asupra rolului, funcționând totuși ca o echipă unită, entuziastă, păstrând ritmul vijelios al spectacolului, pe toată durata acestuia. Mulțumiri Teatrului Municipal „M. Vișniec” de la Suceava pentru spectacolele aduse la Chișinău, sunt de neuitat.

Festivalul Unire prin cultură, găzduit de Satiricus, continuă.

 

 

 


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre