• Home
  • News
  • Teatrul Municipal „Matei Vișniec”: o premieră, expoziție de fotografie și dezbatere de ziua Mondială a Teatrului - Bucovina Plus

News

Teatrul Municipal „Matei Vișniec”: o premieră, expoziție de fotografie și dezbatere de ziua Mondială a Teatrului - Bucovina Plus

Teatrul Municipal „Matei Vișniec”: o premieră, expoziție de fotografie și dezbatere de ziua Mondială a Teatrului  - Bucovina Plus

https://bucowinaplus.ro/

Weekendul ne aduce noutăți culturale. Cu ocazia zilei Mondiale a Teatrului, „MÜNCHAUSEN” se va juca în premiera la Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava sâmbătă și duminică. În plus vor mai avea loc o expoziție de fotografie și o dezbatere susținută de Matei Vișniec.

Teatrul este poezie și magie, teatrul este locul unde întâlnim emoția atât pe scenă, cât și dincolo de ea. Teatrul poate fi viaţă expusă, în diverse moduri și povești, în care regăsim imaginea noastră pură și adevărată.

Prima dată când s-a menționat și sărbătorit Ziua Mondială a Teatrului a fost 27 martie 1962. Acesta este un mod prin care artiști de pe întreaga planetă își arată aprecierea asupra contribuției speciale pe care această artă o aduce evoluției umane.

„MÜNCHAUSEN”- premieră la teatrul sucevean

MÜNCHAUSEN”, cea de-a doua premieră a acestui an, este o monodramă cu Cătălin Ștefan Mîndru, semnată de dramaturga Alexa Băcanu și montată pe scena teatrului sucevean de Ovidiu Caița, regizor și director artistic al Teatrului de Nord Satu Mare.

Premiera spectacolului MÜNCHAUSEN va avea loc pe 26 și 27 martie, la ora 19:00. Biletele sunt puse în vânzare la casieria teatrului și online, pe www.blt.ro.  

Preț bilet: 40 lei

MÜNCHAUSEN” e povestea din spatele poveștilor, o reimaginare psihologizată și ironică a aventurilor celebrului baron. Monologul surprinde încercarea lui Münchausen de dezvrăjire – de recunoaștere a minciunilor și împăcare cu lumea, de confruntare a societății care l-a batjocorit și de reintegrare în ea, prin confesiune sinceră. Confesiunea e, în același timp, o ocazie de reevaluare a relației sale cu realitatea, dar și de regăsire a echilibrului tulburat de incongruența dintre imaginea proprie despre sine și felul în care e perceput de ceilalți.

MÜNCHAUSEN, de Alexa Băcanu

Regia: Ovidiu Caița

Scenografie și grafică live: Sebastian Rațiu

Video design: Mihai Nistor

Sound design: Nelu Zlei

Cu: Cătălin Ștefan Mîndru

colaborare și succes

Ovidiu Caiţa, regizorul spectacolului MÜNCHAUSEN, s-a născut la Satu Mare în anul 1976. Literatura, artele vizuale, artele spectacolului şi filosofia i-au conturat o traiectorie incitantă. Jurnalismul a reprezentat pentru el o pistă de pornire. A fost redactor şi director la Radio Transilvania Satu Mare. A studiat regia de teatru la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, avându-l ca profesor pe regizorul Tudor Chirilă. La  Centrul de excelenţă în studiul imaginii al Universităţii Bucureşti şi-a continuat studiile la nivel masteral, alegând ca specializare Teoria şi practica imaginii. În prezent este profesor asociat la catedra de regie a Universităţii de Arte din Târgu-Mureş şi doctorand în domeniul Teatru şi Artele Spectacolului în cadrul aceleaşi universităţi.

 

Alexa Băcanu, cea care semnează textul spectacolului MÜNCHAUSEN, este autor dramatic, absolventă de Teatrologie la Facultatea de Teatru şi Film din Cluj.

Din 2014 activează ca freelancer în mediul cultural clujean, atât ca autor dramatic, dar și în  comunicare, promovare și organizare, colaborând ocazional cu diferite organizații și în mod constant cu spațiul Reactor de creație și experiment.

Printre cele mai recente proiecte ale Alexei se numără: „Dă-te din soare” (2021, Reactor Cluj), regia Leta Popescu – un spectacol despre decalajele dintre generații din lumea teatrului, „Dac-ar avea gură” (2021, unteatru București), regia Dragoș Alexandru Mușoiu – un musical despre fenomenul de bullying și despre anxietate la adolescenți, „Operațiunea Marte – Fabuloasa aventură a devenirii noastre” (2019, Teatrul Național Craiova), regia Dragoș Alexandru Mușoiu, „Rândul 3, aproape de margine” (2019, Reactor Cluj), în regia Sânzianei Stoican – spectacol produs în cadrul unui proiect despre minorități sexuale în România, „Pisica lui Schrödinger” (2018, unteatru București), regia Alexandru Berceanu – un spectacol despre depresie și anxietate.

 

Fotografia de teatru

Unul dintre cele mai delicate genuri fotografice, fotografia de teatru aparține unei nișe a fotografilor care solicită extrem de mult priceperea, abilitatea și cunoștințele tehnice ale celor care practică această meserie.

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava vă invită, duminică  începând cu ora 11:30, la vernisaj. În spațiul expozițional situat la etajul al III_lea al sediului teatrului va fi organizată o expoziție de fotografie de teatru.

Fotografia este un mod de a cunoaşte lumea, de a căuta detalii care spun prin ele însele o poveste. Fotografia de teatru este un mod de a păstra în memorie efemerul scenei, efemerul emoţiei trăite într-un moment dat.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

Ce pot face artiștii împotriva barbariei?

Avem deosebita onoare să vă aducem în vedere că luni, 28 martie, ora 12:00, va avea loc Conferința – dezbatere susținută de scriitorul Matei Vișniec încercând să răspundă la întrebarea: „Ce pot face artiștii împotriva barbariei?”, urmată de lansarea volumului „Un secol de ceață” și o sesiune de autografe. Evenimentul se va desfășura la Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

Noi vom fi la Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava în weekend. Te așteptăm cu mare drag să ne bucurăm împreună de spectacolele jucate pe scena teatrului nostru, de frumos și de evenimente speciale.

La mulți ani tuturor celor care reușesc să păstreze vie această artă!

La mulți ani Teatrului!


Matei Vişniec Theatre

Matei Vişniec Theatre