Evénements

FIZTMV 12 mai - Conferințe

10:30 TMMVS Spațiul expozițional - Duminica Junimii. Prezentarea colecției Hamletarium, coordonatori Călin Ciobotari și Radu Cucuteanu, Editura Junimea Iași

Una din cele mai importante edituri din România, Editura Junimea, își prezintă în cadrul Zilelor Teatrului „Matei Vișniec” Suceava colecția Hamletarium. Pornind de la un personaj-simbol universal, colecția este consacrată textelor de și despre teatru și artelor spectacolului în general, coordonatori ai acestui proiect fiind Călin Ciobotari și Simona Modreanu, managerul editurii.

Vor fi lansate titluri importante, ce s-au bucurat deja de o bună primire din partea criticii de specialitate și a publicului:

Lucy Weir - Teatrul-dans al Pinei Bausch (în colaborare cu Editura Artes)
Matei Vișniec - Lysistrata, dragostea mea
George Banu - Privirea de aproape
Virgil Tănase - Adaptări teatrale
Mohamed Kacimi - Congo Jazz Band
Călin Ciobotari - Semne de scenă 2020-2023 (Editura Artes)

Fondată în anii 1968-1969 (primele cărți au apărut în 1970), Editura Junimea a crescut constant, prin promovarea, cu precădere, a culturii naţionale, acordând atenţie creaţiilor românilor de pretutindeni, deschizându-se şi spre culturile lumii, precum şi spre curentele de gândire contemporană. Junimea vă propune o ofertă generoasă de editare, având drept suport profesionalismul, experiența și continuitatea exigentă.


11:30 TMMVS Spațiul expozițional „Bulgări de timp”… teatral. Lansare de carte, Tamara Constantinescu, critic de teatru

Tamara Constantinescu este actriţă la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi. Cu studii de actorie şi jurnalism, activează ca lector universitar doctor la secţia de Teatrologie a Facultăţii de Teatru a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi.

În calitate de critic de teatru publică articole în reviste de specialitate precum: LiterNet, Vatra veche, Ateneu, Rinocerul, Axis Libri ş.a. Este redactor al revistei academice „Colocvii teatrale” a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”.

A publicat volumele:
Valenţe ale personajului feminin în teatrul ionescian şi beckettian, Editura Artes, Iaşi (2015) şi Călătorii pe firul Thaliei, Editura Artes, Iaşi (2016) .

Din punct de vedere teatrologic, cronicile de spectacol ale Tamarei Constantinescu au în primul rând calitatea unei griji vizibile pentru exactitate și detaliu, de unde și valoarea lor informativă. Profesoara însă nu-și poate refuza și evaluarea critică exprimată prin însăși selecția pe care o face și amploarea analizei. Din această perspectivă devin mai interesante și mai importante, pentru cercetătorii interesați de fenomenul teatral, acele spectacole mai puțin vizibile în ansamblul comentariilor teatrale, asupra cărora autoarea se apleacă devenind folositoare nu doar pentru creatori, actorii, regizorii implicați și poate mai puțin vizibili altfel, ci și pentru cei preocupați de o viziune la nivel global a fenomenului teatral românesc.” („De o parte și de alta a scenei”, Doina Papp – Cuvânt înainte)


12:00 TMMVS Spațiul expozițional - Citiți teatru, citiți cronică de scenă, citiți revista Teatrul Azi! Conferință, Oana Borș, critic de teatru

Ce înseamnă critica de teatru astăzi? Cum abordăm actul receptării specializate, în acest context polifonic de manifestare a teatrului contemporan: de la teatrul de artă, la forme hibridizate și de intersecție? Cum gândim editarea unei reviste de specialitate astfel încât să fie o revistă de interes pentru publicul larg? – reprezintă subiecte de reflecție la care criticul de teatru Oana Borș, redactor șef al Revistei Teatrul azi*, având-o ca parteneră de dialog pe criticul de teatru Irina Zlotea care, împreună cu alți invitați, vor încerca să dea un răspuns.

Vor extinde apoi discuția și către teoria de teatru și nevoia de conceptualizare și teoretizare a actului teatral, citite din perspectiva a trei mari regizori: Giorgio Strehler, Declan Donnellan, Olivier Py și reflectate de volumele lor de autor**: Shakespeare. Goldoni. Brecht de Giorgio Strehler, Hamlet la imperativ de Olivier Py, Actorul și spațiul de Declan Donnellan.

*Revista Teatrul azi este editată de UNITER, prin Fundația Culturală „Camil Petrescu”
** Volumele sunt editate de către Fundația Culturală „Camil Petrescu

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

Vezi mai puţin


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre