Ora 11:00 - Ateliere de teatru pentru copii și adolescenți
Școala de teatru DreamBoutique și Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava
ora 12:00 - Strofa de cafea (I & II). Lecturi publice din volumul InfrasonoR de Antonia Ilie (Editura Charmides, 2023) & antologia Casa de Poezie II (Editura Vinea, 2023). Cu actorul Răzvan Bănuț & membrii Casei de Poezie Light of ink.
Loc de desfășurare: Blast Specialty Coffee (Bulevardul 1 Mai, nr. 4, Suceava)
Ora 16:00 - Ordinea în care a plâns Ruxandra, de Eliza Păuna
Teatrul Studențesc Fabulinus Suceava
Loc de desfășurare: Auditorium „Joseph Schmidt” – Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava
Regia: Cosmin Panaite
Echipa tehnică: Ilie Doroftei, Cosmin Ungurean
Distribuția:
Ioana Stempel, Irinel Rusu, Gabriela Opria, Adrian Durnea şi Vlad Mardare
Spectacolul „Ordinea în care a plâns Ruxandra” este regizat de Cosmin Panaite și reprezintă prima montare a textului dramaturgei Eliza Păuna într-un teatru.
„Ordinea în care a plâns Ruxandra” pornește de la povestea unei eleve de liceu care se opune petiției pe care colegii ei o scriu împotriva profesorului lor de fizică. Este lecția de fizică la care copiii iau parte și care anunță o înlănțuire de cauze și efecte care devin de neoprit și căreia Ruxandra încearcă să le facă față. Piesa a fost scrisă în anul 2023, în cadrul rezidenţei de dramaturgie Drama 5, ediția a VIII-a, organizate de Reactor de creaţie şi experiment Cluj-Napoca.
Eliza Păuna este actriță, iubitoare de literatură pentru copii și de biciclete, cea mai ordonată când cântă la pian, cea mai dezordonată când ia decizii, curioasă să lucreze în teatru și în afara poziției de actor. „Ordinea în care a plâns Ruxandra” este primul text pe care l-a scris și pe care simte că nu-l va termina niciodată, un exercițiu de scriere care a neliniștit-o în aceeași măsură în care a și entuziasmat-o.
Pentru Cosmin Panaite, actor la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” şi regizor, spectacolul „Ordinea în care a plâns Ruxandra” reprezintă a opta colaborare cu Teatrul Studenţesc Fabulinus, continuând prin această montare să urmeze direcţia contemporană românească pe care a propus-o identităţii artistice a trupei.
Teatrul Studenţesc Fabulinus, fondat în 2011, este trupa de teatru a Universităţii „Ştefan cel Mare” şi a Casei de Cultură a Studenţilor Suceava.
Ora 18:00 - LYSISTRATA, DRAGOSTEA MEA, de Matei Vișniec
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași
Regia: Zalán Zakariás
Scenografia: Andra Bădulescu Vișniec
Coregrafia: Alice Veliche
Muzica: Hunor - Lehel Boca
Pregătirea muzicală: Diana Roman
Video design: Andrei Cozlac
Filmări: Andrei Botnaru
Cameraman: Constantin Dimitriu
Distribuția:
Corifeul – Horia Veriveș, Lysistrata, Glykeria – Diana Roman, Calonice, Melina – Andrea Boboc, Myrrhine, Eleni – Mălina Lazăr, Lampito, Angeliki – Ada Lupu, Soţul Lysistratei – Ionuț Cornilă, Soțul lui Calonice – Cosmin Maxim, Soțul lui Myrrhine – Dumitru Năstrușnicu, Soțul lui Lampito – Răzvan Conțu, Mesagerul, Marc Vondervil – Constantin Pușcașu, Jurnalista – Livia Iorga, Lysistrata bătrână, Emilia Ferventès – Pușa Darie
Corul femeilor: Ioana Aciobăniței, Mara Bărbărie, Diana Furnică, Ana-Maria Țidulă, Alexandra Budău
Corul bărbaților: Andrei Sava, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Răzvan Bujor, Sebastian Pricop
Apariții în momentele video: Marian Stavarachi, Emil Coșeru, Oana Sandu, Diana Vieru, Fabian Toderică, Haruna Condurache, Anastasia Toderișen, Marian Chiculiță, Doru Aftanasiu
Spectacolul nostru, o oglindă a lumii în care trăim
Comedia contemporană Lysitrata, dragostea mea de Matei Vișniec aduce în prim plan eterna relație dintre bărbați și femei, aflată mereu la granița dintre a declara război și a face pace. Conceput pe mai multe straturi, textul, o reflecție ce are ca punct de pornire piesa cu același titlu, scrisă de Aristofan acum mai bine de două mii de ani în urmă, conține dileme ale vieții noastre contemporane. Lysistrata iubește viața și pacea, bărbații iubesc războiul, armele și puterea. Această contradicție determină femeile să declare greva sexului, constrângându-și astfel soții să renunțe la orice formă de război. Începe o nouă eră, o eră a păcii mondiale și a păcii între cele două sexe. Este cu adevărat posibil așa ceva? Ce s-ar întâmpla dacă masculinitatea ar căpăta valențe complet diferite de cele pe care le cunoaștem? Dar dacă feminitatea ar suporta și ea transformări? Am mai dori să trăim într-o astfel de lume? Dacă ar începe un război, bărbații noștri ne-ar mai putea apăra? Acestea sunt câteva întrebări la care caută răspunsuri spectacolul nostru ce se vrea a fi o oglindă a lumii în care trăim, o lume plină de controverse. - Zalán Zakariás, regizor .
Ora 20:00 - TREI. TRÊS. TRIA, de Radu Apostol și Mihaela Michailov
Centrul de Teatru Educațional REPLIKA București
Regia: Radu Apostol
Scenografia: Gabi Albu
Costume: Dino Alves
Muzica: Ilias Kostakopulous
Foto-colaje: Ramona Iacob
Video: Elena Găgeanu
Lighting design: Radu Apostol, Ștefan Dumitra
Producător executiv: Viorel Cojanu
Asistenți scenografie: Ilinca Gavriliță, Horia Crețu
Traducerea în limba greacă: Maria Gabriela Constantin, Evita Papaspyrou, Ilias Kostakopoulos
Traducerea în limba portugheză: Adriana Ciama, Elsa Valentim
Traducerea în limba engleză: Corina Găgeanu
Fotografii: Oana Monica Nae
Echipa de cercetare artistică: Gabi Albu, Radu Apostol, Sofia Athanasiadou, Maria Gabriela Constantin, Elena Găgeanu, Ilias Kostakopoulos, Ramona Iacob, Mihaela Michailov, Evita Papaspyrou, Mihaela Rădescu, Elsa Valentim
Distribuția: Evita Papaspyrou, Mihaela Rădescu, Elsa Valentim
Trei actrițe. Trei țări ̶ Grecia, Portugalia, România. Trei confesiuni vibrante. Trei perspective profund personale asupra unor evenimente sociale și politice relevante. Spectacolul are în centru poveștile de viață ale actrițelor, călătoriile lor prin anii de școală, prin revoluții transformatoare, prin momente de cumpănă, prin nesiguranțe și speranțe care le-au dat puterea de a merge mai departe. Anii de școală, tot ce le-a format, tot ce-au lăsat în urmă și tot ce-au luat cu ele, revoltele și tăcerile lor fac din spectacol o țesătură intimă, vulnerabilă, la limita dintre confesiune și reconstrucție documentară.
Memoria ̶ cu toate fragilitătile, elipsele, contradicțiile și revărsările ei emoționale ̶ este terenul nisipos pe care alunecă istoriile personale acut politice, pe care Evita Papaspyrou, Mihaela Rădescu și Elsa Valentim le reconstruiesc în fața noastră cu ironie, simț ludic și referințe paradoxale: „suntem creștinotalibani”, „am fost o generație întreagă care a crescut cu secrete bine ținute”, „o decizie luată într-un birou, pentru a economisi bani, poate afecta viețile a mii de oameni”.
Care au fost revoluțiile mici și mari pe care le-au trăit actrițele din spectacol? Ce le apropie? Ce le desparte?
#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024
Ora 22:30 - Lighting Show
The Sky - Compania de Dans și Entertainment Iași
Lighting Show este un spectacol extraordinar de lumini, în care artiștii poartă costume cu benzi LED luminoase ce își pot schimba culoarea și intensitatea luminoasă. Cu o coregrafie adecvată fiecărui personaj în parte, ia naștere un show plin de culoare și virtuozitate coregrafică. Spectacolele conțin diverse recuzite cu led și poi-uri luminoase ce dinamizează spectaculozitatea acestui moment artistic.
Un show ce va uimi prin coregrafie, impactul vizual al costumelor cu lumini Led, dinamica de mișcare diversă a poi-urilor luminoase și povestea fiecărui moment artistic.
#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024