foto: Spectacolul “Întoarcerea acasă”, Teatrul Matei Vișniec Suceava
Cea de-a 32-a ediție a Festivalului Național de Teatru va avea loc între 5-13 noiembrie 2022 la București. UNITER a anunțat azi lista completă a spectacolelor selectate de cei trei curatori: Oana Cristea Georgescu, Călin Ciobotari și Mihaela Michailov, fiind luate în considerare premierele din stagiunea 2021-2022.
Tema FNT 2022 este Granițe Fragile. Istorii Fluide, fiind argumentată de către curatori astfel:
“Secțiunea Granițe fragile propune observarea unor estetici hibride: am fost atenți la interferențe cu alte genuri, la integrarea tehnologiilor, la hibriditatea teritoriilor estetice, dar și la artiști și artiste ale căror poetici se relevă ca fiind dinamice și coagulează direcții curajoase.
Istorii fluide grupează spectacole care revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul, recitesc istorii colective și de familie din perspective subiective, chestionează episoade controversate din istoria oficială.
Am considerat relevantă includerea în structura Festivalului Național de Teatru a unor instalații performative și creații online și VR, ca răspuns direct la transformări semnificative ale limbajelor artistice din perioada pandemică, în care teatrul online a devenit o formulă agreată de un public delocalizat sau atras de tot ceea ce ține de digitalizare.”
Iată selecția anunțată:
SPECTACOLE DIN ROMÂNIA
ISTORII FLUIDE
Micro-istorii. Familii scindate
Vrabia, textul și regia Leta Popescu, scenografia Bogdan Spătaru, atmosfera sonoră Oana Hodade, light design Tudor Nicorici și Bogdan Spătaru, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați. Spectacol produs în cadrul PROIECT 9. TEATRU ROMÂNESC CONTEMPORAN, program artistic derulat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” în perioada 2021-2024.
Macro-istorii. Societăți fragmentate
GRANIȚE FRAGILE
Teritorii hibride
Pescărușul de A.P. Cehov, traducerea Raluca Rădulescu, regia Eugen Jebeleanu, scenografia Velica Panduru, director de imagine Marius Panduru, muzica Rèmi Billardon, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București
Instalații performative, creații online și VR
și
Notă de trecere de Agata M. Skrzypek, traducerea Marina Palii, regia și sound design Vlaicu Golcea, sculptura cinetică Alex Halka, instalație textilă sarlatan.ro, producătoare Laura Trocan. O instalație cinetico-sculptural sonoră marca Teatrul Postnațional Interfonic. Spectacol realizat în coproducție cu Institutul Polonez din București și cu sprijinul Institutului Goethe București
SPECTACOLE INVITATE DIN STRĂINĂTATE
Anul acesta, FNT va include și o componentă educațională. În școli și licee vor fi prezentate spectacole de teatru, iar FNT va găzdui la rândul său spectacole studențești. De asemenea, vor avea loc dezbateri pe tema abuzurilor din facultățile de teatru, despre statutul lucrătorului cultural sau despre rolul programelor de educație teatrală în școli.