• Accueil
  • Nouvelles
  • Cea mai vândută carte, după Biblie, devine spectacol la Suceava

Nouvelles

Cea mai vândută carte, după Biblie, devine spectacol la Suceava

Cea mai vândută carte, după Biblie, devine spectacol la Suceava

https://www.jupanu.ro

Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry (născut sub semnul Rac-ului în 1900 și dispărut în misiune ca Leu, în 1944, într-un zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane, avionul său fiind doborît) a fost un scriitor, aristocrat, jurnalist și aviator francez devenit faimos datorită povestirii „Le Petit Prince“ („Micul Prinț“, 1943). Dar aceasta este doar una din operele sale.

Primele sale romane, „Courier Sud“ („Curierul de Sud“, 1929) și „Vol de nuit“ („Zbor de noapte“, distins în 1931 cu Premiul Femina), au ca temă experiența sa de aviator și se remarcă prin descrierea unor situații periculoase (risc de prăbușire, singurătatea la mare înălțime, etc.).

Operele ulterioare, „Terre des Hommes“ („Pămîntul oamenilor“, premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului) și „Pilote de guerre“ („Pilot de război“, 1942) redau filosofia de viață impregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.

Notițele sale făcute cu ocazia misiunilor de luptă în timpul războiului au fost reunite și publicate postum cu titlul „La Citadelle“ („Citadela“, 1948).

Alte opere ale lui Antoine de Saint-Exupéry sînt: „Lettre à un otage“ („Scrisori către un ostatec“, 1943), „Un sens à la vie“ („Să dai un sens vieții“, postum, 1956).

Biografia sa demonstrează că era pasionat și de știință. Aprofunda teoria cuantică, principiile entropiei. Citea filozofie, cu sentimentul că este învecinată cu știința.

De-a lungul a șapte decenii, „Micul Prinţ” a fost tradusă în 270 de limbi şi dialecte, existînd chiar versiuni în limbi dispărute, precum latina sau aramaica. A avut 1.300 de ediţii şi s-a vîndut în peste 145 de milioane de copii.

În multe ţări, această operă literară serveşte drept suport pentru diferite programe pedagogice şi de învăţare a limbii franceze.

În 2003, un mic asteroid a primit numele „Micul Prinţ”.

Îmbrăcînd forma unei povestioare pentru copii, cartea „Micul Prinţ” captivează prin faptul că temele tratate, precum prietenia, dragostea, frumosul, ascund mesaje dedicate adulţilor. În fiecare dintre noi există un „mic prinţ”, copilul de odinioară, pe care, dacă reuşim să îl regăsim, din cînd în cînd, vom ajunge să trăim mai frumos.

Eu cred că Exupéry este și cel mai bun promotor al cărții sale. Nu ai nevoie de cine știe ce efort critic ca să demonstrezi valoarea acestei opere. E suficient să redeschizi cartea după lectură și să reiei cîteva pasaje, cum ar fi cele de mai jos.

„Dacă le spuneți oamenilor mari: Am văzut o casă frumoasă, din cărămizi trandafirii, cu mușcate la ferestre și cu porumbei pe acoperiș…, ei nu sînt în stare să-și închipuie cum arată o asemenea casă. Lor trebuie să le spuneți: Am văzut o casă care costa o sută de mii de franci. Ce frumoasă e!, vor exclama atunci”.

„– Unde sînt oamenii? vorbi în cele din urmă micul prinț. Te simți cam singur în pustiu…

– Singur te simți și printre oameni – zise șarpele. Dar dacă tu mă îmblînzești vom avea nevoie unul de altul. Tu vei fi, pentru mine, fără seamăn pe lume. Eu voi fi, pentru tine, fără seamăn pe lume …[…] Viața mea e veșnic aceeași. Eu vînez găinile, pe mine mă vînează oamenii. Toate găinile se aseamănă între ele și toți oamenii se aseamănă între ei. Așa că mă cam plictisesc. Dar dacă tu mă îmblînzești, viața mi se va însenina”.

„ – E frumos pustiul … – adăugă el. Și era adevărat. Întotdeauna mi-a fost drag pustiul. Te așezi pe o dună de nisip. Nu vezi nimic. Nimic nu se aude. Și cu toate acestea, ceva strălucește în liniștea lui …

– De aceea e frumos pustiul – zise micul prinț – fiindcă, undeva, el ascunde o fîntînă”.

„Micul Prinț” este o poveste pe care nu o citești, ci o simți, și care te schimbă într-un mod mai bun. Te face să meditezi la lucrurile care contează și să privești viața altfel.

Să fie o ultima reverență făcută în fața civilizației, a normalității? Să fie semnul unui vis destrămat pe aripile vîntului? Ca sa parafrazez o altă carte faimoasă.

Teatrul „Matei Vișniec” Suceava ne propune un „musical-visual experience” care pleacă de la această carte. „Micul Prinț”, spectacolul lui Tibor Cári, va avea premiera absolută pe 24 septembrie, de la ora 19:00. Cum va reuși spectacolul să ne transpună într-un alt univers rămîne să descoperiți venind la teatru.

Geo Alupoae, critic de teatru


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre