• Accueil
  • Nouvelles
  • Lecturi din poeziile lui Matei Vișniec, dar și recitări din Eminescu, pe scena TMMVS, de Ziua Culturii

Nouvelles

Lecturi din poeziile lui Matei Vișniec, dar și recitări din Eminescu, pe scena TMMVS, de Ziua Culturii

Lecturi din poeziile lui Matei Vișniec, dar și recitări din Eminescu, pe scena TMMVS, de Ziua Culturii

https://www.monitorulsv.ro

de  

O continuare interactivă, în versuri de Matei Vișniec, a poveștii ”Capra cu trei iezi”, recitaluri din poezia eminesciană, dar și câteva idei despre importanța culturii în dezvoltarea tinerelor generații au fost ”ingredientele” principale ale primului eveniment dintr-un amplu proiect dedicat Zilei Culturii Naționale, desfășurat chiar pe 15 ianuarie.

„Spectacolul Cuvintelor - Îmbrățișarea Poeziei cu Teatrul”, proiect finanțat de Ministerul Culturii și realizat de teatrul sucevean, se desfășoară în perioada 15-17 ianuarie și propune o experiență culturală unică prin aducerea poeziei contemporane în centrul atenției, sub îndrumarea și coordonarea poetului și dramaturgului Matei Vișniec.

Surprinși de numărul mare de participanți, organizatorii au trebuit să mute desfășurarea evenimentului din spațiul expozițional în sala de spectacole a TMMVS.

Invitatul special, Matei Vișniec, i-a avut alături pe prorectorul USV, Mircea A. Diaconu, profesorul Gheorghe Cîrstian, maestrul PIM, precum și pe actorii Clara Popadiuc, Răzvan Bănuț, Bogdan Amurăriței și Alexandru Marin.

După o scurtă introducere și prezentare a proiectului, făcută de managerul teatrului sucevean, Angela Zarojanu, rolul de amfitrion l-a preluat Matei Vișniec, cel al cărui nume îl poartă instituția culturală.

„Merită să ne amintim de Eminescu în fiecare an, în fiecare zi chiar, sau să citim o poezie. O poezie pe zi sau să deschideți o carte înseamnă pentru voi o aripă nouă. Veți înțelege mai bine lumea, frumusețea, pe noi înșivă, imaginația voastră se dezvoltă mai ușor... Tot timpul învățăm ceva citind, ne dezvoltăm”, a spus renumitul scriitor și dramaturg, autor a şapte volume de poezie, șapte romane, o carte de nuvele şi a peste 50 de piese de teatru.

Criticul literar Mircea A. Diaconu a vorbit succint despre complexitatea creației eminesciene, descoperirea graduală a acesteia și amploarea fenomenului eminescian, concluzionând, la final, că „literatura face viața mai frumoasă”.

Cu aceeași ușurință cu care comunică cu publicul adult, Matei Vișniec a captat atenția publicului tânăr din sală, determinând o mulțime de copii să urce pe scenă și să spună poezii (fragmente) de Eminescu, curajoșii fiind răsplătiți cu portrete stilizate realizate pe loc de Mihai Pânzaru – PIM, unul dintre cei mai apreciați graficieni și caricaturiști români. De altfel, imediat după Ziua Culturii, PIM, o prezență foarte activă în peisajul cultural și mediatic sucevean, împlinește venerabila vârstă de 78 de ani. La mulți ani, maestre!

De la poezia eminesciană s-a făcut trecerea la continuarea poveștii lui Ion Creangă, tot într-o manieră poetică, împletită cu arta teatrală, cu ajutorul actorilor TMMVS, care au adus pe scenă atât personajele clasice - Capra, Lupul, Iedul, cât și unele noi, interesante, precum Coșmarul.

A rezultat un fel de spectacol-lectură, cu autorul versurilor prezent și în calitate de narator al poveștii, al cărui fir se contura tot mai mult în imaginația celor prezenți.

Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea volumului „Poezii de transformat visele în oglinzi”, de Matei Vișniec, care, marți, la amiază, va susține conferința „Amintiri literare. Poeții pe care i-am cunoscut”, urmată de prezentarea volumului de poezii pentru adulți „Poemul care se citește pe sine” și apoi sesiuni de lecturi dedicate publicului larg: „Buzunarul cu pâine”, „Cabaretul cuvintelor” și „Despre tandrețe”, cu actori ai TMMVS.

Proiectul ”Spectacolul Cuvintelor – Îmbrățișarea Poeziei cu Teatrul” reprezintă o călătorie creativă în lumea cărților și a lecturii, adresată tinerei generații și vizează stimularea interesului pentru lectură, cu scopul de a oferi participanților instrumente practice pentru a valoriza și integra lectura în viața de zi cu zi.


 

 

 

 


Matei Vişniec Théâtre

Matei Vişniec Théâtre