Evenimente

FIZTMV 16 MAI - Spectacole

Ora 11:00 - Cu vaporul printre stele, de Matei Vișniec
Ateneul Național Iași
Spectacol pentru copii

Regia: Aurelian Bălăiță
Asistent regie: Erica Moldovan
Coloana sonoră: Alexandru Neș
Scenografia: Alina Dincă-Pușcașu
Coregrafia: Ancuța Macovei
Video mapping: Cristi Bortoș
Distribuția:
Dumitru Florescu, Florin Gorgos, Mariana Dumitrache, Alexandra Paftală și Gelu Ciobotaru.

„Cu vaporul printre stele” este un spectacol pentru toate vârstele, care surprinde prin scenografia impresionantă și inteligentă care permite artificiile scenice, prin costumele colorate și sugestive, prin video-proiecțiile care devin un personaj care secondează toată acțiunea scenică, prin jocul actoricesc animat și energic.

„Cu vaporul printre stele” a fost o opțiune regizorală care se datorează dorinței de a juca texte contemporane de o prospețime necesară publicului actual. În calitate de regizor și profesor la clasă de animație, domnul Aurelian Bălăiță, a speculat potențialul textului de a crea un spectacol care jonglează atât cu teatrul dramatic, cât și cu cel de animație, realizând un spectacol sincretic.

Spectacolul prezintă câteva personaje foarte colorate, cel mai priceput și enigmatic fiind Mumullino, iluzionistul cel mai AbraCadabraDebil din toate timpurile. El își practică numerele de magie pe un vas de croazieră. Din dorința nepoatelor sale de a trăi experiența unei croaziere, ele se ascund în lăzile lui de recuzită, distrugându-le, iar numerele de magie sunt compromise din cauza acestui incident.

Nepoatele doresc să se revanșeze pentru cele întâmplate, așa că îl ajută pe unchiul Mumullino să refacă numerele de magie, dar foarte stângace și ratate, își aduc unchiul la disperare. Dar totul e bine, când se termină cu bine și în cele din urmă, reușesc să pună în scenă un număr de magie cu succes!

Ora 16:00 - Noaptea lui Helver (ніч Гельвера), de Ingmar Villquist, un spectacol realizat de Olexsander Korol.
Teatrul Academic Muzical și Dramatic „Yuriy Drohobych” Lviv, Ucraina

Distribuția:
Karla - Alla Latysheva-Kruk, Helver - Yuriy Fedchuk

Ingmar Villquist este pseudonimul literar al dramaturgului polonez, Jarosław Świerszcz, care a scris o piesă de un extraordinar umanism şi de profundă şi autentică emoţie. Intriga scrierii sale - „Noaptea lui Helver”, are la bază evenimentele așa-numitei „Noapte de cristal” din perioada 9-10 noiembrie 1938, despre pogromul împotriva evreilor din Germania.

„Noaptea lui Helver„ este atât o piesă remember cât și o piesă avertisment deopotrivă. O piesă despre totalitarism şi formele atât de imorale de insinuare şi de manifestare ale acestuia, despre intoleranţă şi efectele devastatoare ale acesteia, despre solidaritate, sacrificiu şi prietenie.

„Noaptea lui Helver” este o piesă cu doar doi protagonişti. O piesă cu o femeie şi cu un bărbat, în jur de 30 de ani fiecare, ambii cu destine dramatice. S-au întâlnit numai Dumnezeu ştie cum şi au ajuns să locuiască împreună. Femeia a fost cândva măritată. I s-a întâmplat să nască o fetiţă „cu probleme”. Episodul acesta tragic a avut consecinţe dramatice și distructive asupra mariajului Karlei. Un mariaj a cărui evocare provocată îi produce uneori accese de gelozie lui Helver, bărbatului-copil cu care femeia a ajuns să împartă aceeaşi cameră.

Un om cu retard mintal accentuat care se comportă cu ea ba tandru, ba ameninţător, ba terorist de-a dreptul. Care, din când în când, o confundă cu soldăţeii lui de plumb şi vrea să facă instrucţie cu ea. Un copil-bărbat căruia îi place să iasă în stradă cu cizmele lustruite, să fluture drapelul şi să se întâlnească cu soldaţi adevăraţi. Atâta doar că, la un moment dat, soldaţii aceia îi pun gând rău. Îl terorizează pentru simplul motiv că e altfel. Vor să îi asedieze locuinţa. O şi fac în ciuda deciziei şi acţiunii radicale a femeii.

Aceasta fiindcă acţiunea piesei se petrece în anii 30, anii în care fascismul și nazismul erau la putere... Anii în care se prefigurează „doctrina purităţii”, dar şi cea a „sănătăţii” absolute. A rasei pure.

Evenimentul beneficiază de intrare liberă în limita locurilor disponibile.

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

Ora 19:00 - Fără păijamale după Mawby Green și Ed Feilbert
Teatrul Național Satiricus „I. L. Caragiale” Chișinău
Un spectacol de SANDU GRECU

Loc de desfășurare: Casa de Cultură Rădăuți
Durată spectacol: 1h45min.
Limită de vârstă: 12+

Distribuție:
Yvonne - Lilia Cazacu, Babette - Alexandrina Grecu, Georges - Ion Grosu,
Leonard - Arcadie Răcilă/Gheorghe Gușan, Jaques - Alexandru Crîlov,
Inspectorul Legrande - Viorel Cornescu, Claudine - Nadejda Crîlova

Spumoasa și savuroasa comedie „Fără pijamale” după Mawby Green și Ed Feilbert are la bază farsa franțuzească „Moumou", scrisă în 1944 de Jean de Letraz. Piesa, care s-a jucat ani în șir pe Broadway și la Hollywood cu casa închisă, având parte de un succes fulminant, ajunge acum și pe scena Teatrului Național SATIRICUS. „Fără pijamale" aduce cu sine și o serie de intrigi, farse pline de umor, infidelități, decepții, promisiuni ce nu pot fi ținute, răsturnări de situație și schimburi de identități, care vă vor ține cu sufletul la gură și vă vor provoca râsul.
Un afacerist curtenitor își face planuri să plece într-o călătorie de afaceri, dar fără să-i dea de știre, soția sa îi invită pe prietenii soțului ei să petreacă weekendul în casa lor. Dar ce se întâmplă când, de fapt, prietenii nu există și trebuie inventați? Și când mai apare și un vechi prieten din liceu al soțului, care este copleșit de amploarea situației, un valet de conjunctură pus mereu pe harță, o cameristă cu visuri de mărire și un inspector de poliție care caută să avanseze? Se nasc niște personaje hilare și încurcături spectaculoase, totul adunat într-un spectacol cu ritm.

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

Ora 19:00 - DELFINI, rescriere de Adina Lazăr după „Singurătatea Pietrelor” de Flavius Lucăcel
Teatrul Municipal Baia Mare

Regia: Adina Lazăr
Scenografia: Mihai Vălu
Graphic design: Melo Porter
Sound design: Adrian Piciorea
Light design: Sandu Șimonca

Distribuţia:
Copilul (Sandy) - Raul Hotcaș, Sora - Denisa Blag, Mama - Alexandra Sabrina Vanci,
Tatăl - Eduard Bîndiu / Andrei Dinu, Doctorița - Inna Andriuca, Vecina - Sanda Savolszky

„DELFINI” prezintă drama unei familii cu un copil autist, situație care atrage după sine un întreg eșafodaj al luptei pentru a fi înțeles de către cei din jur.
Rescriere a regizoarei Adina Lazăr, inspirată din viața personală, scenariul s-a construit pe osatura piesei „Singurătatea pietrelor” de Flavius Lucăcel.
Spectacolul „DELFINI” are o stranietate acvatică, deschizând o ușă tainică prin care pătrundem în lumea singulară a persoanelor neurodivergente, pentru care viața e dincolo de percepțiile obișnuite.

 


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava