Evenimente

FIZTMV 17 MAI - Spectacole

Ora 15:00 - Occident Express Ro,de Matei Vișniec - în Gara Burdujeni
Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava

Regia: Alain Timár
Scenografie: Sebastian Rațiu
Graphic design: George Roșu

Distribuția: Cătălin Ștefan Mîndru, Clara Popadiuc, Răzvan Bănuț

Occident Express Ro prezintă istoria recentă a unui popor ce încearcă să-și uite propriul trecut pentru a aspira la miraculosul Occident, raportându-se, însă, mereu, la rădăcinile sale. Este o poveste despre oamenii obișnuiți, un balans permanent între Occident şi Orient, între Est şi Vest.
Matei Vișniec despre Occident Express: „Pentru mulţi occidentali Europa de răsărit şi Balcanii rămîn zone enigmatice, greu de scos de sub anumite etichete… Scriind Occident Express am vrut tocmai să captez, prin limbajul teatrului, unele dintre aceste carenţe comunicative şi unele dintre aceste clişee… Evident, nu puteam ocoli nici tema fascinaţiei pe care o suscită Occidentul. Pînă la un punct ea este justificată, dar poate duce şi la un fel de orbire… Există un efort reciproc care ar trebui făcut. Vestul ar trebui să înţeleagă mai bine ce s-a întîmplat în Europa de răsărit şi de ce <răsăritenii> sunt încă mutilaţi de cumplita experienţă comunistă impusă de Uniunea Sovietică. Şi esticii însă ar trebui să adopte nu doar forma ci şi conţinutul democraţiei occidentale şi să lupte prin exemple personale împotriva corupţiei şi pentru prezervarea libertăţii.”

Evenimentul beneficiază de intrare liberă, în limita locurilor disponibile.
#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

Ora 15:00 - Fata din casa vagon, după un roman de Ana Maria Sandu, produs de Asociația Basarab Art & Science București, la Auditorium „Joseph Schmidt” - Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava

Dramatizare, regie și interpretare: Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna
Scenografie: Maria Nicola

„Aș vrea să știu dacă mama e un fel de Arabela și dacă inelul ei fermecat poate face la fel de
multe minuni ca al personajului meu preferat.”

Construit într-un ton dulce amar, spectacolul este o întoarcere în timp în România anilor 70 – 80
și povestește cu nostalgie despre viața de familie a acelei epoci. Întâmplări din traiul sub regimul
totalitar sunt redate cu duioșie, candoare și umor. O fetiță de 8 ani imaginează jocuri prin care pornește într-o călătorie cu dorința de a se apropia de mama ei și de a-i deveni cea mai bună prietenă. Speră că împreună vor reuși să evadeze din universul dur și constrângător al casei vagon în care neîmplinirile și regretele, transmise ca o boală ereditară, fac ca trecutul să fie parte din prezent. Legăturile dintre fiică, mamă și bunică devin un coridor strâmt, lung și care pare a fi fără ieșire.

Romanul Anei-Maria Sandu, la baza căruia stă textul spectacolului, este o hartă interioară a sentimentelor celor născuți cu vina de a fi venit pe lume nedoriți și vorbește cu vocea celor născuți forțat, în urma decretului antiavort.

“Ne-am dorit și am creat acest spectacol pentru că perspectiva pierderii unor drepturi esențiale ale femeilor nu mai pare deloc imposibilă, pe fondul amplorii cu care politicile de tip conservator-retrograd se propagă în lume. Dreptul la educație sexuală, dreptul la avort în condiții legale și sigure, dreptul la căsătorie liber consimțită, dreptul la independență financiară – tot ce părea definitiv câștigat este în pericol. Ororile ce păreau a nu se mai repeta vreodată apar din nou la orizont.” (Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna)

Provocarea abordării scenice a acestei teme deloc comode a fost însă crearea unui spectacol ludic, plin de candoare și veselie. Basme, jocuri, vise, speranțe, coșmaruri, zâmbete, suferințe, iubiri, iertări, dureri se amestecă și se întrepătrund într-o țesătură deasă de vieți care nu se pot rupe unele de altele.

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

Ora 19:00 - 10 lucruri pe care le-am pierdut la festivalul Mamaia de Gabriel Sandu
Teatrul de Stat Constanța, în Sala de spectacole TMMVS

Regia: Elena Morar & Gabriel Sandu
Scenografia: Miruna Croitoru
Coregrafia: Stela Cocârlea
Sound design: Alexandru Neș
Lighting design: Miruna Croitoru

Distribuția:
Matei-Florin Aioane, Laura-Liliana Cazan, Bianca-Dana Dumitrescu, Corina-Laura Iordan, Radu-Lucian Iftime, Andreea-Cristiana Luca, Irina-Ecaterina Lupu, Adriana-Luiza Martinescu, Cristi-Ștefan Mihai, Crina-Ramona Niculae, Mireille-Mirela Pană, Felix-Theodor Șoptelea

Un tărâm al visului. Nostalgie după un trecut pe care nu l-am trăit. Sau pe care l-am uitat. O curatoare de artă contemporană, fostă cântăreață în tinerețe, câștigă selecția pentru a reprezenta România la Bienala de Artă din Veneția, cu instalația ei performativă numită „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”. De-a lungul celor șase luni petrecute în Veneția, 10 performeri închiși în expoziție retrăiesc amintiri reale sau ficționale din istoria muzicii ușoare românești, petrecute (sau nu) la Mamaia, legate de vedete iconice, dar mai ales de destinele artistice mici, neîmplinite.

La Gala Premiilor UNITER 2024, pentru rolul din acest spectacol, Ramona Niculae a fost nominaliztă pentru „cel mai bun debut”, iar Ștefan Mihai pentru „cel mai bun rol secundar”.


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava