Evenimente

FIZTMV 18 MAI - Evenimente

Ora 12:00 - Workshop, confecționare de bijuterii. ATELIER7, Andrei Stoica, în Grădina cofetăriei Cristine de Casă

„Se zice că există anumite cifre magice sau cifre care simbolizează echilibrul și perfectiunea. In 2017 a început pentru mine o poveste care se leagă de cifra 7, cifra norocoasă pentru mine. Într-un balcon de apartament, fără experiență și fără scule, dar cu dorința de a crea o bijuterie așa cum o aveam eu în cap, dar nu o găseam nicăieri. Un prim pas către ceea ce aveam să numesc mai târziu Atelier 7.

În mare parte autodidact, dar și ghidat pe parcurs de unii meșteșugari cum ar fi meșterul Radu Ion Nevers, am reușit să îmi fac un loc în care pot incerca, pot greși și pot reuși să creez bijuterii, obiecte cu valoare artistică cum îmi place să cred. Imi imaginez că arta bijuteriilor seamană puțin cu teatrul. Cum și spectacolele de teatru încep cu o scenă goală în care se tot adaugă elemente, se șlefuiesc personaje, se prelucrează o poveste, așa și dintr-o bucată de material, după tăiere, prelucrare și șlefuire poate ieși o operă de artă sau măcar ceva ce e unic și aduce puțin frumos în lumea asta. Și iată că după 7 ani de la momentul din acel balcon, Teatrul „Matei Vișniec” îmi este gazdă pentru prima expoziție a Atelierului 7, atelierul meu de bijuterii, locul meu de joacă și de bucurie.” Andrei Stoica

#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

 

Sâmbătă, 18 mai ora 13:30 și duminică,, 19 mai, ora 12:00

Strofa de cafea (I & II). Lecturi publice din volumul InfrasonoR de Antonia Ilie (Editura Charmides, 2023) & antologia Casa de Poezie II (Editura Vinea, 2023). Cu actorul Răzvan Bănuț & membrii Casei de Poezie Light of ink.

Blast Specialty Coffee (Bulevardul 1 Mai, nr. 4, Suceava)

“Poeziile Antoniei Ilie stilizează fragmente dintr-o lume a agoniei, a identității în criză, mizând pe forța impulsului primar, pe corporalitate și senzație, trecând cu lejeritate prin trăirile esențiale. Discursul este unul provocator, oscilând între vitalitate/imprudență și dezabuzare, denunțând artificiul și disonanța realității. Cu toate acestea, încrederea în frumusețe există și joacă rol de refugiu. Reprezentarea lucrurilor este una concretă, brutală adeseori, însă nu lipsesc momentele de detensionare ca prilej de contemplație. Unitatea discursivă este ruptă pe alocuri de texte aparținând, aparent, unor voci distincte. Să fie oare un demers experimental, o practicare a artificiului pe care îl denunță? Posibil orice. Ne aflăm pe un tărâm în care orice contur se poate confunda cu reflexia lui.”
Vlad Sibechi

“De trei decenii, poeții lui Cîrstian s-au afirmat în spațiul public, în reviste, la festivaluri, au pătruns în topuri, adesea decisiv. (...) Antologia Casa de Poezie II, probă de virtuozitate și de frumusețe a vârstei, este ca un cor de voci din care fiecare, după un stagiu de armonizare, în această ”casă de poezie”, visează să devină, pe bună dreptate, solist.”
Adrian Alui Gheorghe

“Antologia Casei de Poezie Light of ink demonstrează felul în care, neîncadrate în limitele vreunei ideologii, discursuri poetice diferite, cu forța și exuberanța specifică vârstei, intră în rezonanță, generând frumusețe și emoție. Atitudini și poziționări etice sau estetice diferite, însă toate sunt rodul unei conștiințe vii, pentru care adevărul este imperativ.”
Vlad Sibechi
#ProiectCulturalFinantatDeMinisterulCulturii
#ZileleTeatruluiMateiVisniec2024
#ZTMV2024

 


Teatrul Matei Vișniec Suceava

Teatrul Matei Vișniec Suceava