Autor |
Iulian Margu |
Regie |
Ion Caramitru |
Scenografia |
Maria Miu |
Light design |
Chris Jaeger |
Asistent de scenografie |
Diana Sav, Raluca Bordea |
Asistent regie |
Patricia Katona |
Actori |
Lari Giorgescu Carmen Ungureanu Armand Calotă Eduard Adam Florina Cercel Viorel Florea Andrei Răzvan Călin Dorin Andone Teodora Mareş Fulvia Folosea Ioan Andrei Ionescu Atyridis Ivana Alexandra |
Spectacolul Dumnezeu se îmbracă de la second hand, de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru, a avut premiera, în 2014, pe scena Teatrului Național I.L. Caragiale București.
Piesă românească în două acte, satiră învăluită în ritmurile valsului, "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” este o surprinzătoare poveste a unei familii traversând deceniile, și a unui pian de marcă, pe turnanta istoriei. Dumnezeu se îmbracă de la second-hand, este de fapt „o scurtă istorie a României moderne povestită cu ajutorul unui pian fermecat“, declară autorul iulian Margu.
„O piesă cu o structură de text în puzzle, cel puțin așa am văzut-o eu”, ne încredinţează regizorul Ion Caramitru. “Povestea de bază este desfăcută în mai multe compartimente, reprodusă în mai multe epoci, refăcută abia în final pentru înțelegerea deplină a poveștii. Ca stil, are și un soi de umor frust și unul derivat, are foarte multe trimiteri într-o simbolistică ce sparge tiparele timpului și spaţiului". Ion Caramitru, regizor.
Regia: Ion Caramitru
Ilustrație muzicală: Ion Caramitru
Scenografie: Maria Miu
Light design: Chris Jaeger
Asistent regie: Patricia Katona
Asistent scenografie: Diana Sav, Raluca Bordea
Consultant muzical: Mihai Ungureanu
Coloana sonoră a fost realizată cu sprijinul Centrului Cultural Media Radio România, regizor muzical: Florin Tudor
Durată spectacol: 2h, fără pauză
Iulian Margu, autorul piesei de teatru Dumnezeu se îmbracă de la second hand scrie teatru şi regizează încă din anii ’80. Şi-a construit cariera între două pasiuni, balansând cu simţ artistic între teatru şi film. A înființat în 1993 postul de televiziune Etalon și devine cunoscut pentru filmele documentare pe care le produce în anii 2000: Fabricat în România, Mama Ghița și Humoresca.
Dintre piesele sale de teatru menționăm: Cântec de leagăn pe muzică rock, Lovitură de pedeapsă, Despre Satana numai de bine, Harta turistică a iadului, Un oaspete neaşteptat .
Un poet şi ½, în regia lui Iulian Margu a fost montat la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea(2012), iar Ghidul sinucigaşului, cea mai recentă realizare, pe scena Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea(2014).
Ion Caramitru. Renumită personalitate culturală din România, actor de teatru, film , regizor și om de televiziune. Este președinte al UNITER din 1990, și începând cu anul 2005 este directorul Teatrului Național din București.
Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri principale în piese de teatru importante, care au fost montate la Teatrul Sturdza Bulandra București: Hamlet, în regia lui Alexandru Tocilescu , Iuluis Caesar, regia Andrei Șerban, Leonce și Lena-regizor Liviu Ciulei, Răceala –regia Dan Micu, Teatrul comic în regia lui Silviu Purcărete.
La Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București joacă în spectacolele: UFO – regia Bobi Pricop, Furtuna – regia Alexander Morfov, Dineu cu proști – regia Ion Caramitru, Macbeth - Radu Penciulescu, Eduard al III lea – regia Alexandru Tocilescu.
Activitatea sa regizorală cuprinde spectacole foarte cunoscute care au fost montate la TNB ,,I.L.Caragiale”, dintre care amintim: Angajare de clovn (2016), Magic Național (2015), Dumnezeu se îmbracă de la secon hand(2014), Anonimul Venețian(2014), Dineu cu proști(2010), Toți fiii mei(2009).
Ion Caramitru este și un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menționate producțiile: Pădurea spânzuraților, film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), Iarba verde de acasă în regia lui Stere Gulea (1978), Ecaterina Teodoroiu, regia Dinu Cocea, Înainte de tăcere în regia lui Alexa Visarion. De asemenea, el este cunoscut publicului și pentru rolul Socrate din celebra serie Liceenii. Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum Kafka (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons și Theresa Russell, Mission: Impossible, regia Brian de Palma sau Amen (2002), regia Costa Gavras.
Ion Caramitru a fost distins cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în 2017 și este omagiat cu Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF(2012).
INTRAREA LIBERĂ!!!