https://www.crainou.ro/2018/06/09/fata-din-curcubeu/
9 IUNIE 2018
DE LUANA POPA,
Pe scena Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, Marcela Motoc a fost pentru publicul sucevean „Fata din Curcubeu”. Lia Bugnar a scris textul, a semnat regia şi a creat un spectacol de o simplitate impresionantă, o poveste copleşitoare prin fineţea cuvântului, prin naturaleţea simţirii. Fără artificii, fără arabescuri, fără nicio diversiune, „Fata din Curcubeu” spune o poveste, povestea unei femei, dincolo de etichete şi prejudecăţi, şi o face deschis, cu sinceritate. Fata din Curcubeu îşi spune povestea şi îşi expune sufletul. Nu se ascunde. Viaţa a înţeles-o din filme. Totuşi visează. Totuşi speră.
Marcela Motoc nu a interpretat un rol, a deschis o fereastră în sufletul unui om şi a lăsat-o deschisă. Marcela Motoc a arătat lumii inima unei femei cu un destin tragic. A arătat cum bate o inimă când doare, cum palpită o inimă când visează, cum suspină o inimă când îşi aminteşte, cum cântă o inimă când speranţa pare că se stinge.
Marcela Motoc creează un întreg univers doar prin cuvânt, doar prin ea însăşi şi trece din emoţie în emoţie cu o naturaleţe care sfâşie. Felul în care spune cuvintele, felul în care le cântă conturează toate acele personaje care au lăsat urme în viaţa ei şi le însufleţeşte, devin aproape palpabile. Îi vezi părinţii, sora, pe domnul Leo, băiatul şi trandafirul lui alb, vezi pisica neagră şi privirea ei care spune atâtea.
Povestea fetei din Curcubeu este o poveste despre supravieţuirea sufletului în condiţii vitrege. Într-o lume rece, în singurătatea şi întunecimea unui cinematograf, între abuzuri şi dureri, fata din Curcubeu nu-şi pierde tandreţea şi caută lumina.
„Fata din Curcubeu” vorbeşte despre iubire, tandreţe, dor, despre durere, singurătate, sinceritate, despre speranţă şi inocenţă. Fata din Curcubeu nu cerşeşte, ea dăruieşte emoţie, şi vis, şi lumină.
DE LUANA POPA,