19 MAI 2018
de MIHAELA TCACIUC,
Dramaturgul Matei Vişniec a primit joi, în Cetatea de Scaun a Sucevei, în cadrul unei întâlniri la care au luat parte iubitori ai teatrului din ţară şi din străinătate, distincţia specială „Meritul Bucovinei” şi medalia aniversară „630 de ani de atestare documentară a Sucevei”.
În debutul întâlnirii, directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, scriitoarea Carmen Veronica Steiciuc, a reamintit că cea de-a II-a ediţie a Zilelor Teatrului Matei Vişniec ce se desfăşoară până pe 20 mai a.c. reuneşte la Suceava, în anul Centenarului Marii Uniri, patru teatre din Republica Moldova, precum şi teatre din fiecare zonă istorică a României.
„Este un lucru extraordinar că atât de multe teatre şi-au dat mâna să vină pentru a sărbători această unire prin teatru, cu spectacole de aleasă calitate şi cu gânduri bune pentru teatrul românesc” a spus C.V. Steiciuc.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că teatrul sucevean face performanţă, fiind format dintr-o echipă tânără, şi că reuşita înfiinţării acestui teatru la Suceava se datorează maestrului Matei Vişniec.
„Mă bucură faptul că proiectul teatrului sucevean, un proiect care a început în urmă cu 10 ani, este un proiect reuşit, iar acest lucru se datorează maestrului Matei Vişniec. Sigur, au fost discuţii, multe întâlniri până s-a croit acest proiect, dar astăzi vreau să cred – şi cred acest lucru – că Teatrul «Matei Vişniec» este un teatru pe picioarele sale şi mă bucură faptul că aici se face performanţă. Foarte multă lume era sceptică, că ora exactă în teatru se dă de la Bucureşti. Iată că se poate face teatru şi în provincie şi mă bucur de acest lucru. Vreau să o felicit pe doamna director Carmen Veronia Steiciuc cu această trupă tânără de actori. Am preferat să mergem cu actori tineri, începători, decât să venim cu oameni care sunt mai maturi, care nu ştiu dacă ar fi venit la Suceava” a spus Ion Lungu.
El a mai arătat că în această toamnă teatrul sucevean va avea reprezentanţii la Paris, dar şi în Laval, oraş din Franţa cu care Suceava s-a înfrăţit în 2010.
Primarul a ţinut să-i mulţumească lui Matei Vişniec pentru sprijinul dat în vederea înfiinţării teatrului şi i-a oferit diploma şi medalia aniversară „630 de ani de atestare documentară a Sucevei”.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, l-a felicitat pe Matei Vişniec pentru tema aleasă pentru acest an a Zilelor Teatrului Matei Vişniec, numindu-l „ambasador bucovinean, care ne face mare cinste şi onoare”.
Astfel, în anul Centenarului Marii Uniri, preşedintele CJ Suceava i-a acordat, în numele instituţiei pe care o conduce, distincţia „Meritul Bucovinei”, în semn de recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată.
„Pentru că dumneavoastră sunteţi un ambasador bucovinean, care ne face mare cinste şi onoare, anul acesta ne-am gândit la elitele bucovinene ca modele. Nu puteam să nu începem lista elitelor bucovinene cu maestrul Matei Vişniec. Am instituit la nivelul Consiliului Judeţean o distincţie specială, «Meritul Bucovinei», pe care o acordăm acelor personalităţi, acelor fundaţii, organizaţii care au un rol important pentru promovarea imaginii Bucovinei şi a judeţului Suceava în ţară şi în lume” a spus Flutur.
Prefectul Mirela Adomnicăi a transmis oaspeţilor să se încarce cu energia şi spiritualitatea locului, menţionând că în cadrul Colegiului Prefectural îi acordase lui Matei Vişniec distincţia de excelenţă a Prefecturii, el fiind astfel înscris în „Cartea valorilor bucovinene”.
Copleşit de emoţii, Matei Vişniec a ţinut să împărtăşească cu oaspeţii Cetăţii de Scaun o deviză după care se ghidează de mai mulţi ani: „Ori de câte ori am un insucces, îl uit imediat şi mă apuc de muncă; ori de câte ori am un succes, îl uit imediat şi mă apuc de muncă”.
„Vă mulţumesc tuturor că sunteţi aici, profesionişti ai teatrului. V-am invitat pentru că iubim cultura, dar şi din motive practice. Un festival este un loc de unde se nasc proiecte. Se vor naşte proiecte şi din această întâlnire a noastră. Nu întâmplător ne aflăm aici. Sunteţi într-o capcană. Vom face împreună în continuare teatru” a spus Matei Vişniec.
El a menţionat că nu există spaţiu geografic mai fantastic decât cel încărcat de istorie şi că se bucură că a fost aleasă Cetatea de Scaun ca loc al întâlnirii cu iubitorii teatrului.
„Nu întâmplător vorbim despre teatru în acest loc în care piatra a înmagazinat istorie şi memorie. Noi, românii, deseori în cursul istoriei noastre am fost împiedicaţi să construim piatra. Piatra înseamnă durată, continuitate, iar în cursul istoriei noastre pietrele au fost interzise. Când am ajuns în Occident şi am văzut că Occidentul este construit în piatră, am înţeles de ce a existat o continuitate, o durată; dar piatra pentru mine mai înseamnă ceva: un ecou al cuvântului. Piatra este cel mai durabil material de construcţie pentru civilizaţiile occidentale, europene, dar mai durabil decât piatra, ca material de construcţie spirituală, este cuvântul. Ceva mai durabil decât cuvântul care se înscrie în spirit este imposibil de găsit ca material de construcţie” a mai spus Matei Vişniec.