Sucevenii sunt invitați astăzi și mâine să pășească în lumea fascinantă a teatrului, prin intermediul primei producții proprii a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava - „Tigrul din orașul nostru”, realizat după un text al unuia din cei mai apreciați dramaturgi români contemporani, Gianina Cărbunariu.
Avanpremiera spectacolului are loc joi, 8 decembrie, de la ora 19.00 iar premiera – vineri, 9 decembrie, de la aceeași oră, în prezența autoarei.
Mai exact, este vorba de o triplă premieră - primul spectacol al nou-înființatului teatru sucevean, prima punere în scenă în România a piesei Tigrul din orașul nostru, de Gianina Cărbunariu și prima reprezentație de teatru din țară care foloseste tehnici moderne de punere în scenă, îmbinând virtualul cu imaginarul și jocul actoricesc.
„Fiind premiera primei producții mari a teatrului sucevean, într-un oraș în care foarte multă vreme nu a existat teatru, am considerat că primul spectacol trebuie să fie unul de foarte bună calitate, din respect pentru comunitatea suceveană, care merită să aibă un teatru de care să fie mândră”, a spus Carmen Veronica Steiciuc, directorul Teatrului Municipal Matei Vișniec.
Distribuția spectacolului “Tigrul din orașul nostru” este formată din actorii Clara Popadiuc, Diana Lazăr, Cătălin Mîndru și Cosmin Panaite.
„Este un spectacol extrem de interesant, care utilizează mijloacele specifice teatrului contemporan. Este un teatru al zilelor noastre, care sper să aducă bucuria reîntâlnirii cu arta teatrală adevărată”, a precizat directorul artistic al teatrului, Andrei Munteanu.
La conferința de presă de anunțare a premierei teatrale au fost prezenți și cei cărora li s-a încredințat greaua misiune de a veni cu o piesă „cu greutate”, care să impresioneze.
„Am încercat să aducem un spectacol care să atragă publicul către teatru, cu ceea ce simt că este viu și valoros în teatru de azi. Spectacolul este un fals documentar despre un caz real, al tigrului care a fugit de la grădina zoologică din Sibiu în 2011. Acest periplu al tigresei prin oraș devine un fel de mit urban, fiind făcută o radiografie a societății prin prisma celor care se întâlnesc cu tigrul. Piesa vorbește despre relația noastră cu Noul – ceea ce ne scoate de pe traiectoria zilnică”, a spus regizorul Bobi Pricop.
Echipa de producție a dat puțin cortina deoparte, pentru a dezvălui câteva din surprizele pregătite spectatorilor în prima piesă a tânărului teatru sucevean.
„Este foarte important cum își începe un teatru nou activitatea. Încercăm să exploatăm noi zone. Experimentăm ceva ce se face pentru prima oară într-un teatru din România – crearea de spații scenice și relaționare cu actorii într-un mediu complet virtual”, a mărturisit scenograful Adrian Damian.
Pentru reprezentațiile din 8 și 9 decembrie, prețul unui bilet este de 25 lei.
sursa: Cinema Suceava