ZILELE TEATRULUI MATEI VIŞNIEC
ediţia a II-a
Invitat special: Matei Visniec
Invitați: Alexander Hausvater, Ioana Mazilu, Petru Hadârcă, Alexandru Grecu, Valeriu Pahomi, Petru Vutcărău, Boris Focsa, Traian Apetrei, Cătălin Grigoraș, Alexandru Nagy, Ionuț Ștefan, Florin Toma, Eliza Noemi Judeu, Gianina Cărbunariu, Francoise Marchand, Francoise Bechu, Anca Bradu, Ester Mitrofan, Crina Zvoboda, Nicolae Prelipceanu, Oltița Cîntec, Tamara Constantinescu, Doru Mareș, Carmen Mihalache, Alexandru Maftei, Liviu Dospinescu, Mihaela Panainte, Andreea Stiliuc, Alexandru Dragoș Aciobăniței, Ioan Brâncu, Dragoș Pătrașcu, Luana Popa, Relu Tabără.
Cea de-a doua ediție a Zilelor Teatrului Matei Vișniec isi propune sa reuneasca la Suceava si Radauti, in cadrul Centenarului Marii Uniri, teatre din toate regiunile istorice romanesti, precum si patru teatre din Republica Moldova, care vor oferi publicului sucevean o oferta bogata de spectacole de toate genurile si pentru toate categoriile de spectatori, atat pentru copii cat si pentru adulti, jucate pe scena dar si in spatii neconventionale.
Evenimentul îl readuce acasa, ca in fiecare an, pe distinsul scriitor și dramaturg bucovinean Matei Visniec, cu un nou proiect cultural remarcabil. In acest an, evenimentul se va desfășura în perioada 12 – 20 mai, la Suceava si Rădăuți.
Evenimentul are ca scop realizarea unei Uniri prin teatru, in spatiul cultural sucevean si se adreseaza în special tinerilor, elevi şi studenţi, dar şi publicului larg de orice vârstă. Este o sansa unica pentru suceveni sa vada gratuit spectacole de teatru proaspete, de cea mai buna calitate si care ajung la Suceava in cadrul editiei din acest an.
Sucevenii pot participa in aceasta perioada si la conferinte, lansări de carte, dar si festivitatea de premiere a celei de-a V-a editii a Concursului national de dramaturgie „Matei Visniec”.
Rezultatul estimat este atragerea publicului, în special a generaţiei tinere spre teatru, dar şi construirea unui eveniment teatral profesionist, care să aibă continuitate şi care să ofere în fiecare an publicului sucevean spectacole inedite şi de calitate.
Vor participa la festival un numar de peste 300 de persoane invitate, critici de teatru, trupe de teatru din Romania (Turda, Botosani, Tulcea, Bacau, Galati, Bucuresti, Piatra Neamt) si Chisinau, Republica Moldova.
Organizatorii Zilelor Teatrului Matei Vișniec 2018 sunt: Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava.
Parteneri de eveniment: Institutul Cultural Român, Centrul Culturii Traditionale, Casa de Cultura a Sindicatelor Suceava, Casa de Cultura Radauti, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Crai Nou, Centrul de Arhitectura, Cultura Urbana si Peisaj "Uzina de Apa" Suceava, Muzeul Bucovinei, Librăria Cărturești Suceava, TPL Suceava, Iulius Mall Suceava.
Promotori: Clubul Rotary Suceava Bucovina si Asociația SEVA.
Sponsori: AQUA Carpatica, Casa cu Flori, GRUP Musatinii, Cozonac Bujor, Taco Loco Suceava, MOBEXPERT.
Parteneri media: TVR Iaşi, Radio Iaşi, Clement Media, Intermedia TV, suceava.media, Bucovina TV, NEst TV Channel Suceava, Plus TV, Radio Top, Jupanu’, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Radio AS, Radio Viva, Alecart, Cinema Suceava, Impact FM, orasulsuceava.ro, Suceava Live, Suceava News, NewsBucovina.ro, HotNews.ro, Rock FM, newsme.ro, Radautiziar.ro, CromTel TV Rădăuți, judetulsuceava.ro.
Zilele Teatrului Matei Vișniec 2018 se contureaza ca o adevărată sărbătoare culturală, în care publicul se va bucura de numeroase surprize, prin cele 62 de reprezentatii care vor avea loc timp de 9 zile in Suceava si Radauti, cu spectacole de comedie, tragedie, tragicomedie, spectacole pentru copii, performance stradal, teatru non-verbal, teatru mobil in autobuz si in automobil, spectacole muzicale.
Vor fi 3 spectacole la care sunt asteptati copiii, respectiv: Omul de zapada care voia sa intalneasca soarele, de Matei Visniec, sustinul de Teatrul Luceafarul de la Chisinau, spectacolul Crina si papusile vorbitoare, sustinut de ventrilocul Crina Zvoboda, dar si Visatorul, un spectacol sustinut de Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, regia Ada Milea, un spectacol pentru toata familia.
O premiera a TMMVS – Prostii sub clar de luna, de Teodor Mazilu, regia Anca Bradu, in distributia caruia se regaseste si actorul invitat Constantin Tache Florescu.
5 teatre nationale, trei de la Chisinau, plus TNB si Teatrul de Comedie din Bucuresti.
2 spectacole sustinute de Fabulinus, dintre care o premiera ( Cosmic).
Accesul la spectacole este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Matei Vișniec, despre Zilele Teatrului Matei Vișniec, ediția 2018:
„In acest an 2018, plin de semnificaţii istorice pentru români, teatrul devine un simbol al unirii. Este menirea teatrului să creeze punţi şi pasarele acolo unde accidentele istoriei ridică ziduri sau trasează frontiere. Prin vocaţia sa umanistă şi universalistă, teatrul întreţine comunicarea dintre oameni, culturi şi comunităţi chiar şi atunci cînd acestea sunt divizate sau manipulate de diverse doctrine toxice. Teatrul, prin stimularea spiritului critic şi al reflecţiei despre om este un spaţiu de libertate în care poate renaşte ideea de fraternitate şi se pot regăsi familii dezbinate… Patru teatre din Republica Moldova, dintre care trei cu statut de teatre naţionale, vor veni în pelerinaj cultural şi emoţional, în Bucovina, în această lună mai. Un pelerinaj fără precedent, care trebuie sărbătorit la adevărata sa semnificaţie. Şi pentru că teatrul se face cu oameni şi cu inima, dar şi cu ospitalitatea, îi invit pe suceveni, pe bucovineni, pe toţi iubitorii de cultură şi de dialog convivial să vină la teatru în aceste zile, să iasă în întîmpinarea oaspeţilor noştri din Basarabia şi din celelalte regiuni istorice ale românilor.
Grecii antici ne-au lăsat această moştenire - teatrul ca un spaţiu al socializării şi al emoţiei colective, teatrul ca o agora fraternă dar şi ca loc de dezbatere. Teatrul este o casă a noastră, a tuturor, în care ne întîlnim ca să comunicăm altfel, o casă căreia îi trecem pragul ca să avem noi percepţii despre lume (altele decît cele pe care ni le ofera viaţa socială, şcoala, televizorul sau familia). Ceea ce simţim, descoperim şi înţelegem la teatru nu se poate produce în altă parte. Iată doar unul din motivele pentru care teatrul a traversat două mii cinci sute de ani pentru a fi mai viu şi mai necesar decît oricînd.”
Invitatul special, poetul şi dramaturgul român, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1984, Matei Vişniec, trăieşte între două lumi, între poezie şi teatru, între România şi Franţa, între limba română şi cea franceză, între pasiunea pentru literatură şi cea pentru jurnalism. Născut în Bucovina, la Rădăuți, în 1956, Matei Vişniec a urmat şcoala primară, ciclul elementar şi liceul la Rădăuţi, apoi Facultatea de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti. S-a afirmat ca făcând parte din generaţia '80, o generaţie de poeţi care s-a opus comunismului printr-o revoluţie a limbajului, prin ironie şi umor, luciditate şi metaforă. A fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu. A scris poezie încă din copilărie, a debutat în revista Luceafărul în 1972 şi editorial în 1980. Pe parcursul unui deceniu (1977-1987) a scris opt piese de teatru în două şi trei acte, aproximativ douăzeci de piese scurte şi câteva scenarii de film, care au fost sistematic respinse de autorităţile culturale. Multiplicându-le pe cont propriu şi distribuindu-le în mediile culturale şi artistice, în anii 80’ scriitori şi regizori prestigioşi vorbeau deja despre dramaturgul Matei Vişniec ca despre o revelaţie. Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat cel mai important autor dramatic al momentului, una din vocile cele mai subtile pe care le auzim astăzi în Europa. Majoritatea operei sale, poezie, proză scurtă, roman, teatru, teatru poetic, eseuri, a văzut lumina tiparului în Franţa şi în România. Piesele care-i poartă semnătura sunt jucate în peste 40 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi. În prezent este angajat la Radio France Internationale - Secţia Română. În 2009 Matei Visniec a primit Premiul European acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate. În Romania i s-a decernat Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (de mai multe ori), Premiul UNITER şi Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române.